Inhoudsopgave
Wat is de Jeugdbeschermingstafel?
De jeugdbeschermingstafel (JBT), is volgens Jeugdzorg Nederland een vorm van ‘preventieve Jeugdbescherming’. Het is Jeugdhulp in het ‘vrijwillig’ kader, maar valt in de categorie Drang en Dwangmaatregelen.
Hoe vroeger je tussenkomt hoe beter?
‘Hoe vroeger je tussenkomt, hoe beter’ Sociale professionals kijken soms verbaasd naar de lange geschiedenis van onbeantwoorde problemen van cliënten. Waarom werd niet veel vroeger ingegrepen? Centra voor Integrale Gezinszorg trekken aan die kar van vroegtijdige interventies in jonge gezinnen.
Wie doet uithuisplaatsing?
De kinderrechter kan op verzoek een machtiging verlenen om een kind uit huis te plaatsen. U kunt zich verweren tegen dit verzoek. Gaat het om plaatsing in een gesloten instelling, dan mag de minderjarige ook zelfstandig verweer voeren.
Wat houdt een raadsonderzoek in?
De raadsonderzoeker beschrijft de situatie en de zorgen over het kind en het gezin. De onderzoeker gaat op zoek naar mogelijke oplossingen. Tijdens een onderzoek vraagt de raadsonderzoeker altijd informatie over de situatie aan mensen die het kind of gezin goed kennen.
Waarom Jeugdbeschermingstafel?
Waarom de Jeugdbeschermingstafel? er een kinderbeschermingsmaatregel wordt overwogen. Dit verzoek aan de Jeugdbeschermingstafel wordt met u voorbesproken door dezelfde hulpverlener. Dit verzoek is het uitgangspunt voor het gesprek aan de tafel.
Hoe gaat uithuisplaatsing?
Bij een uithuisplaatsing gaat uw kind tijdelijk ergens anders wonen. Bijvoorbeeld in een pleeggezin of tehuis. Het uit huis plaatsen duurt maximaal 1 jaar. De rechter kan de uithuisplaatsing steeds met 1 jaar verlengen tot uw kind 18 jaar is.
Welke vragen stelt een raadsonderzoeker?
De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.