Inhoudsopgave
Wat is de juiste volgorde van de planeten?
De planeten Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten, die je ongetwijfeld nog allemaal kent. Maar weet je ook nog de volgorde in afstand tot de zon? Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
De planeten Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Welke 8 planeten draaien om de zon?
Bij het horen van het woord “zonnestelsel” denk je meteen aan de acht planeten die keurig rond onze zon draaien: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Tot 2006 werd ook Pluto onder de planeten gerekend.
Welke planeet is goed te zien?
Rond de zon draaien negen planeten, inclusief de aarde. Of eigenlijk acht, want Pluto wordt tegenwoordig beschouwd als dwergplaneet. Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
Wat is de vijfde planeet?
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon. Het is een gasreus.
Hoeveel planeten rond de zon?
De acht planeten die we in ons zonnestelsel kennen, zijn Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Ze zijn alle acht verschillend en hieronder kun je de bijzonderheden van deze planeten lezen. Mercurius De kleinste planeet uit ons zonnestelsel. Deze planeet staat ook het dichtst bij de zon.
Welke planeet is het warmst?
De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
Welke zijn de gasreuzen?
Alle planeten die niet van harde materie (zoals de Aarde) maar van gas of ijs zijn gemaakt, hebben ringen. De gasplaneten (ook wel ‘gasreuzen’ genoemd) zijn Jupiter en Saturnus. De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel ‘ijsreuzen’ genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen.
Welke planeten draaien rond de zon?
Hoe meer aantrekkingskracht de planeten van de zon ondervinden, hoe sneller ze rond de zon draaien. De middelpuntvliedende kracht die zo wordt opgewekt, is even groot maar tegengesteld aan de aantrekkingskracht die door de zon wordt uitgeoefend. En zo blijven de planeten hun baantjes rond de zon draaien.