Wat is de pericard?

Wat is de pericard?

Het is een stevig dubbel vlies rondom het hart. De binnenste laag is vergroeid met de hartspier. Het hartzakje beschermt het hart tegen invloeden van buitenaf en houdt het hart op zijn plaats.

Wat zit er in de Pericardholte?

= holte binnen het pericard waarin zich o.a. het hart en bepaalde delen van de aorta, de longslagader, de holle aders en de longaders zich bevinden. Wordt ook wel het hartzakje genoemd.

Hoe groot is een hartzakje?

Stevig en stug vlies Het pericard of hartzakje omvat het hart zo nauw als een handschoen en verankert het orgaan in de borstholte. Het is een stevig vlies dat stug is als rubber en zenuwen bevat, die zorgen voor de felle pijn als het hartzakje ontstoken is.

Lees ook:   Hoeveel verdient Neymar bij Puma?

Hoe krijg je een ontstoken hartzakje?

Oorzaak hartzakje ontsteking virusinfectie, bijvoorbeeld na griep of verkoudheid. openhartoperatie. hartinfarct. bacteriële infectie (zeldzaam)

Hoe komt vocht in het hartzakje?

Bij pericarditis zit er vaak meer vocht in het hartzakje dan normaal. Als het te veel wordt is dit gevaarlijk. Het hart kan zich dan minder goed vullen met bloed en pompt niet meer goed.

Wat zit tussen Epicard en pericard?

De binnenste (viscerale) laag is vergroeid met het hart en wordt het epicard genoemd. De buitenste (pariëtale) laag is dikker en steviger en scheidt pericardvocht af in de pericardiale ruimte. De pericardiale ruimte ligt tussen het epicard en pericard in.

Hoe heet de binnenste laag van het hart?

De hartwand bestaat uit drie afzonderlijke lagen. De buitenste laag noemen we het pericard (hartzakje). De middelste laag het myocard (de hartspier) en de binnenste laag het endocard (hartvlies). Het endocard is de binnenbekleding die direct contact maakt met het bloed in de boezems en hartkamers.

Lees ook:   Wat zijn de taken van supervisor?

Wat zijn de klachten bij een ontstoken hartzakje?

Het hartzakje bevat veel zenuwen. Door de wrijving tussen de vliezen van het ontstoken hartzakje ontstaat een heftige pijn. De pijn neemt toe bij bewegen, inademen of plat liggen….De klachten bij chronische pericarditis zijn:

  • kortademigheid.
  • hoesten.
  • vermoeidheid.
  • vochtophoping in de buik en benen.

Wat is een ontsteking aan hartzakje?

Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje, waarbij de binnenwand van het zakje opzwelt en ruw wordt. De vliezen kunnen dan moeilijker over elkaar wrijven, wat pijn veroorzaakt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een ontsteking van het hartzakje: een infectie (door een virus, bacterie of schimmel);

Related Posts