Wat is de rol van de overheid in de zorg?

Wat is de rol van de overheid in de zorg?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.

Hoe is de zorg georganiseerd?

Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met vier stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. De Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet zijn er voor de overige vormen van zorg en ondersteuning.

Hoe wordt zorg bekostigd?

Zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorginstellingen krijgen de kosten van zorg uit het basispakket en van de langdurige zorg hieruit vergoed. Het innen van alle inkomensafhankelijke premies en bijdragen die burgers, werkgevers en uitkeringsinstanties betalen aan de belastingdienst en het CAK.

Hoe wordt de zorg in Nederland bekostigd?

Uit de belasting worden alle uitgaven betaald die onder de WLZ en WMO vallen. Daarnaast betalen we elk maand premie aan de zorgverzekeraar. Daaruit worden alle zorguitgaven betaald die onder de basisverzekering (de ZVW) vallen. De andere helft door de overheid wordt vanuit de belasting aan de zorgverzekeraars betaald.

Waar gaat het om bij kwaliteit van zorg?

Alle zorginstellingen moeten zorg leveren die voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Ze moeten bijvoorbeeld het zorgplan met cliënten bespreken, medezeggenschap regelen en een klachtenregeling hebben. Dit staat in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Hoe wordt de zorg binnen een huisartsenpraktijk gefinancierd?

Normaal gesproken bestaat de vergoeding die een huisarts ontvangt van de zorgverzekeraar uit inschrijftarieven en daarnaast een vergoeding voor de geleverde zorg per verrichting (consulten of behandelingen).

Gerelateerde berichten