Inhoudsopgave
- 1 Wat is een Angstpatient?
- 2 Wat is een Angstfobie?
- 3 Wat zijn angstbeelden?
- 4 Hoe werkt een angststoornis?
- 5 Wat kun je doen aan een angststoornis?
- 6 Wat zijn veel voorkomende problemen bij een angststoornis?
- 7 Wat werkt bij angststoornissen?
- 8 Wat is de grootste angst van de mens?
- 9 Welke medicatie helpt bij gegeneraliseerde angststoornis?
Wat is een Angstpatient?
Een angststoornis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische (ziekelijke) angst. Als angst geen reële grond heeft en iemand er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis.
Wat is een Angstfobie?
Als je een angststoornis hebt ben je óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Je raakt bijvoorbeeld in paniek wanneer je een gesprek voert of je durft niet meer alleen naar buiten. Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze klachten die de kwaliteit van leven ernstig aantasten.
Wat zijn angstbeelden?
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Waarom ben ik angstig?
Ingrijpende gebeurtenissen, zowel positief als negatief (geboorte, dood, scheiding, verhuizing, promotie). Het gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen kan hierbij onder druk komen te staan. Psychische factoren. Hierbij gaat het om hoe iemand zichzelf in staat acht om een angstige situatie de baas te kunnen zijn.
Wat zijn de meest voorkomende angsten?
Denk aan: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts, voor spinnen of voor muizen. Wel 8 procent van de Nederlanders heeft last van zo’n fobie. Dat houdt in: regelmatige paniekaanvallen.
Hoe werkt een angststoornis?
Wat is een angststoornis? Bij een angststoornis ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit. Je bent bijvoorbeeld steeds vaker of heftiger angstig, krijgt angstaanvallen of je gaat hele normale dingen in het leven vermijden om die angst maar niet te hoeven voelen.
Wat kun je doen aan een angststoornis?
Tips angstoornis
- Zoek hulp, blijf niet met de klachten zitten.
- Kijk eerlijk naar hoe groot het effect van de angst op je leven is, probeer het niet af te zwakken.
- Bespreek je angsten met je vrienden of familie.
- Vermijd situaties die angst opwekken niet.
- Onderneem ontspannende activiteiten, zoals sporten of wandelen.
Wat zijn veel voorkomende problemen bij een angststoornis?
Hierdoor kun je verschillende lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Daarnaast zijn er verbanden aangetoond tussen angststoornissen en onder andere hartproblemen, luchtwegaandoeningen en vermoeidheidsklachten.
Wat gebeurt er in je lichaam bij angst?
Wat zijn de symptomen van angststoornissen?
Wat veel angststoornissen met elkaar gemeen hebben, zijn o.a. de volgende symptomen:
- Hartkloppingen.
- Droge mond.
- Beklemd gevoel.
- Nerveuze spanning.
- Prikkelbaarheid.
- Rusteloosheid.
- Verhoogde spierspanning.
- Slaap- en concentratieproblemen.
Wat werkt bij angststoornissen?
Wanneer cognitieve gedragstherapie geen of onvoldoende effect heeft op de angststoornis, kan aanvullend gekozen worden voor medicatie. SSRI’s (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) zijn dan de eerste keuze. Vanwege de ernstige bijwerkingen is het voorschrijven van medicatie wel omstreden.
Wat is de grootste angst van de mens?
Van alle fobieën komt de angst voor spinnen het meest voor. De helft van de Nederlandse vrouwen en 10% van de mannen lijdt aan spinnenangst.
Welke medicatie helpt bij gegeneraliseerde angststoornis?
Verschillende medicijnen zijn effectief gebleken bij de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis:
- SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers)
- SNRI′s (selectieve serotonine en noradrenaline heropname remmers)
- Buspiron (Buspar®)
- Benzodiazepinen.
- Pregabaline.