Wat is een begroting gemeente?

Wat is een begroting gemeente?

Gemeenten stellen jaarlijks de begroting op waarin staat welke plannen zij voor een jaar hebben, wat die plannen kosten en welke inkomsten zij verwachten. Met een blik op de komende jaren. De begroting is een belangrijk instrument bij het uitoefenen van de kaderstellende en controlerende rol van de raad.

De begroting is een document, waarin staat wat de gemeente de volgende jaren wil gaan doen en wat dit gaat kosten. De begroting heeft betrekking op een periode van vier jaar. Dit betreft dezelfde periode als de kadernota. Elk jaar wordt er een nieuwe begroting opgesteld en vastgesteld voor de komende vier jaar.

Hoe een gemeente zijn inkomsten en uitgaven plant?

De eigen inkomsten komen uit belastingen en eigen bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds en provinciefonds krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid. Daarnaast zijn er speciale uitkeringen van het Rijk aan gemeenten en provincies.

Wat is de Wet fido?

Dit wetsvoorstel (Wet fido) vervangt de Wet financiering lagere overheid (Wet filo). Het bevordert een solide financieringswijze bij openbare lichamen. Doel is het vermijden van grote fluctuaties in de rentelasten van openbare lichamen, die mogelijk consequenties kunnen hebben voor hun financiële positie.

Hoeveel geld krijgt de gemeente?

De gemeente krijgt ongeveer 60% van haar inkomsten van het Rijk. Hoeveel geld een gemeente precies krijgt, is afhankelijk van het aantal inwoners, het aantal jongeren, het aantal mensen dat een uitkering krijgt, de oppervlakte van de gemeente en nog wat speciale omstandigheden van die gemeente.

Wat is de functie van een begroting?

Een begroting heeft meerdere functies: het bevat je te bereiken doelen; het is een financiële onderbouwing van je strategische, operationele en commerciële plannen; het geeft richting aan de activiteiten om die plannen uit te voeren.

Hoeveel geld krijgt een gemeente per inwoner?

Gemiddeld krijgen gemeenten in Nederland zo’n 2.200 euro per inwoner, maar dit loopt op tot wel bijna vierduizend euro in het geval van Vlissingen in Zeeland. Dat daarmee landelijk koploper is.

Gerelateerde berichten