Wat is een Infectieketen?

Wat is een Infectieketen?

Om zich te handhaven en een infectie te veroorzaken moet een micro-organisme vanuit een besmettingsbron een gastheer kunnen bereiken waarin hij zich kan vermenigvuldigen. Vervolgens kan de gastheer op zijn beurt ook weer als besmettingsbron fungeren. Zo ontstaat een cirkel, ook wel de infectieketen genoemd.

Wat is onrechtstreekse besmetting?

Indirect, doordat de ziektekiemen die het dier uitscheidt, vaak via de ontlasting, een tijdje overleven in de omgeving waarna ze bij de mens terechtkomen. Indirect, via muggen, vliegen of teken die als transporteur voor de ziekteverwekker fungeren.

Wat is een pathogene micro organismen?

Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Ze kunnen verscheidene ziektes veroorzaken en zijn in te delen in vier soorten: bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Bij een snotneus, zere keel of een griepje heb je last van pathogenen. Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker.

Waar kan de Infectieketen worden doorbroken?

Wij kunnen door die microben besmet raken door bijvoorbeeld een besmet oppervlak aan te raken en daarna onze mond, neus of ogen aan te raken, of door voedsel te eten dat besmet is door aanraking met besmette handen. Dit proces wordt de «infectieketen» genoemd.

Wat gebeurt er als je geïnfecteerd wordt?

Wanneer ongewenste micro-organismen binnendringen en ongeremd gaan delen is er sprake van een infectie. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op deze micro-organismen of hun giftige stoffen. Dit kan leiden tot een infectieziekte met duidelijke klachten zoals koorts of uitslag.

Wat is het verschil tussen een besmetting een infectie en een ontsteking?

Een ontsteking wordt nogal eens verward met een infectie. Een infectie is echter een besmetting met bacteriën of virussen die kan leiden tot een ziekte of ontsteking. Ontstekingen kunnen ook van binnenuit ontstaan, zoals een slijmbeursontsteking.

Related Posts