Wat is een lijk afleggen?

Wat is een lijk afleggen?

Na het overlijden van een persoon moet de laatste verzorging plaatsvinden. Dit proces wordt ook wel afleggen genoemd. In de praktijk betekent dit dat het lichaam onder andere gewassen en aangekleed wordt. Het afleggen mag door iedereen gedaan worden, maar in veel gevallen voert de uitvaartondernemer het proces uit.

Wat gebeurt er als een lichaam gebalsemd wordt?

Bij balsemen wordt via het bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof in het lichaam ingebracht. Door de vloeistof worden aanwezige lichaamseigen eiwitten gefixeerd waardoor ontbinding minder makkelijk op gang komt, hierdoor wordt de natuurlijke ontbinding vertraagd.

Waarom wordt een overledene gebalsemd?

Balsemen (thanatopraxie) zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene zich niet natuurlijk kan ontbinden en daardoor langer blijft geconserveerd. Bij thanatopraxie is er meestal geen koeling nodig, waardoor het lichaam thuis kan worden opgebaard.

Wat heb je nodig om iemand af te leggen?

Voordat men gaat beginnen met verzorgen, is het goed om alles wat men nodig zou kunnen hebben klaar te zetten, zodat men niet elke keer weg hoeft te lopen om iets te pakken. Denk hierbij aan kleding van de overledene, water, zeep met handdoek, vuilniszak en beddengoed voor eventuele verschoning.

Hoe lang blijft een gebalsemd lichaam goed?

Lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd, zorgt ervoor dat de lichaamsconditie van uw dierbare tot ongeveer 10 dagen goed blijft. Hierdoor kan uw dierbare eenvoudig – ook thuis – zonder koelapparatuur opgebaard worden.

Wat is het nut van balsemen?

Door het lichaam van een overleden persoon te balsemen zorgt een balsemer er voor dat het lichaam langere tijd behouden blijft en de nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen. Een balsemer wordt ook wel een mortuariummedewerker of verzorger overledene genoemd.

Related Posts