Wat is elektrische stimulatie?

Wat is elektrische stimulatie?

Elektrostimulatie is een manier om via elektrische prikkels zenuwen en spieren te stimuleren. Dit doe je door elektroden op de huid te plaatsen die verbonden zijn met het elektrostimulatie-apparaat. Er bestaan diverse vormen van elektrostimulatie: EMS en TENS, maar ook TENS in combinatie met warmtetherapie.

Wat zijn elektrische impulsen?

Een elektrisch signaal dat door zenuwcellen en hun uitlopers wordt vervoerd. Een impuls ontstaat in een geprikkelde zintuigcel en wordt door de zenuwen naar je hersenen geleid. Daar worden de impulsen verwerkt en word je je bewust van de prikkel.

Wat doet een spierstimulator?

Bij elektrische spierstimulatie – ookwel afgekort tot EMS – worden jouw spieren gestimuleerd door zachte elektrische impulsen. Deze impulsen worden via een trainingsapparaat afgegeven aan elektroden op de huid waardoor de spieren zich aan- en ontspannen.

Wat is het verschil tussen TENS en EMS?

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)-apparatuur stimuleert de zenuwen met uitsluitend pijnverlichting tot doel, terwijl EMS (Electrical Muscle Stimulation)-apparatuur is ontworpen om de spieren te stimuleren met versterking en revalidatie tot doel.

Wat zijn impulsen zenuwstelsel?

Er zijn motorische en sensorische zenuwen . Een sensorische zenuw vervoert impulsen vanaf een zintuigcel (receptor) richting het centraal zenuwstelsel. Motorische zenuwen versturen impulsen vanuit het centraal zenuwstelsel richting een effector, spier of klier. Een zenuwcel bestaat ook uit uitlopers.

Hoe verloopt een impuls?

Een prikkel of impuls is een elektrisch signaal, dat ontstaat doordat de hoeveelheid geladen stofjes (ionen) verandert over de celmembraan, het spanningsverschil tussen binnen en buiten verandert. De ionen (natrium, kalium en chloor) kunnen niet zomaar de cel in en uit, dat regelt de celmembraan.

Related Posts