Wat is het Hyperventilatiesyndroom?
Hyperventilatie is een onbewuste ontregeling van de ademhaling. De ademhaling is groter dan de lichamelijke behoefte. Dit kan leiden tot duizeligheid. Daarnaast kunnen verschijnselen optreden zoals tintelingen in de vingers en rond de mond, druk op de borst, transpireren, onrust en angst.
Welke klachten heb je bij hyperventilatie?
Hoe herkent u hyperventilatie?
- Ademhalingsklachten: kortademigheid, beklemmend gevoel op de borst, veel zuchten;
- Hartklachten: hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen;
- Krampklachten: stijfheid van de spieren, trillen en kramp in de handen, tintelingen in handen of rond de mond;
Hoe noem je te snel ademen door paniek?
Hyperventileren betekent te snel of te diep ademen. Dat kan leiden tot vervelende klachten. Het lijkt net alsof er iets helemaal misloopt in uw lichaam.
Wat is een te snelle ademhaling?
Veel zuchten of geeuwen zijn signalen van een te snelle ademhaling. Maar ook concentratieverlies, extreme vermoeidheid, spanningshoofdpijn, hartkloppingen, moe wakker worden, meer zin in zoetigheid, liever wijn/bier dan een boek voor ontspanning, weinig plassen overdag maar veel in de avond, zijn signalen.
Waarom moet je in een zakje ademen bij hyperventilatie?
Als de aanval opkomt, hou je dit zakje voor je mond en neus. Door het uitademen komt er veel koolzuurgas in de zak, dat je vervolgens weer inademt. Daardoor stijgt het koolzuurgehalte in het bloed en verdwijnen de verschijnselen van hyperventilatie binnen enkele minuten. Ook het ademen door een stuk slang kan helpen.
Wat kan er gebeuren bij hyperventilatie?
Bij hyperventilatie gaat u sneller ademen zonder dat uw lichaam daar behoefte aan heeft. Daardoor ademt u teveel koolzuur uit. Het lichaam wil de concentratie van koolzuur in het bloed zoveel mogelijk constant houden.
Wat te doen bij constante hyperventilatie?
Wat kunt u zelf doen?
- Ademen met een plastic zakje of hypex. Bij een acute aanval kan het helpen om een plastic zakje om de mond te sluiten en hierdoor in- en uit te ademen.
- Lichaamsbeweging. Doe regelmatig aan (rustige) lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
- Ademtherapie.
- Psycholoog.