Wat is het ontslagrecht?

Wat is het ontslagrecht?

Het geheel van regels en rechtspraak waarin de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wordt behandeld wordt het ontslagrecht genoemd. Daarnaast kunnen CAO’s ontslagrecht regels bevatten.

Waaraan moet een ontslag voldoen?

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan. Hij moet zich houden aan de regels uit het ontslagrecht. De afspraken hierover staan meestal in uw arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld over de opzegtermijn die voor u geldt.

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers bij ontslag?

Als werknemer wordt u beschermd door het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Uw werkgever kan u dan ook niet zomaar ontslaan. Hij is verplicht om óf de ontslagprocedure via het UWV, óf de ontslagprocedure via de kantonrechter te volgen.

Kan je ontslag nog terug draaien?

Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Zo heeft de rechter een aantal keer het ontslag ongedaan gemaakt van een werknemer die duidelijk kon maken dat hij in een heel emotionele bui zijn arbeidsovereenkomst had opgezegd, zonder echt ontslag te willen nemen.

Welke ontslagverboden zijn er?

De bekendste opzegverboden zijn:

  • Het algemene opzegverbod (opzeggen zonder ontslagvergunning)
  • Het opzegverbod tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de werknemer.
  • Het opzegverbod tijdens zwangerschap.
  • Het opzegverbod tijdens het lidmaatschap van de OR.

Wat zijn Ontslaggronden?

Als een verstoorde relatie tussen u en uw werkgever niet meer te herstellen is, mag hij u ontslaan. Uw werkgever kan u ontslaan bij een combinatie van ontslagredenen. Bedrijfseconomische redenen, langdurige ziekte en ernstige gewetensbezwaren tegen uw werkzaamheden mogen daarbij niet meetellen.

Wat doet ontslag met je?

Ontslag is voor je eigenwaarde dus niet bepaald een opsteker. Daardoor kun je allerlei psychische klachten ontwikkelen: piekeren, niet kunnen slapen, paniekaanvallen, et cetera. Het kan zich ook lichamelijk en sociaal gaan vertalen. Je kunt bijvoorbeeld doodmoe worden en opbranden.

Het ontslagrecht is het recht dat regelt hoe werknemers worden ontslagen en hoe ze ontslag kunnen nemen. Over het algemeen regelt het ontslagrecht zaken met betrekking tot de uitdiensttreding van werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wat is de Cumulatiegrond?

U kunt de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden op basis van de cumulatiegrond (de ‘i-grond’). Dit betekent dat er verschillende redenen voor ontslag zijn, die op zichzelf niet voldoende grond zijn voor ontslag maar samen wel voldoende grond zijn voor ontslag.

Related Posts