Wat is het verschil tussen bestek en werktekeningen?

Wat is het verschil tussen bestek en werktekeningen?

Een werktekening is een technische tekening gemaakt door de architect of aannemer waarop de plannen van de bouw of verbouwing tot in detail zijn uitgewerkt. Meestal wordt hiervoor schaal 1:20 gebruikt. Samen met het bestek geeft de werktekening een compleet beeld van hoe het bouwproject eruit zal zien.

Wie maakt een bouwtekening?

Een bouwtekening is een technische tekening van een bouwwerk of gebouw. Daarbij wordt een bouwtekening vaak gemaakt door een bouwkundig tekenaar of een architect.

Wat zijn detailtekeningen?

Een detailtekening (ook wel bestektekening principe details) is een aanvulling op de bestektekening plattegronden, gevels en doorsneden. De details zijn uitgetekend op grotere schaal (meestal schaal 1:5) en voorzien van maatvoering (inclusief hoogtematen) en materiaaltoepassing (fabrikant, merk, type, etc.).

Wat is een bestek tekening?

Een bestektekening is een technisch ontwerp en vormt namelijk samen met een bestekhet contract tussen de opdrachtgever en de aannemer. Vanuit het programma van eisen wordt een gebouwontwerp gemaakt. Meestal wordt gestart met een Voorlopig Ontwerp en later een Definitief Ontwerp.

Wie tekent een aanbouw?

De tekening wordt gemaakt door een architect of bouwkundig tekenaar. Hij zorgt ervoor dat jouw wensen die tot dus ver nog in jouw hoofd zaten ook op papier komen. Het visualiseren van jouw wensen is dus de meest cruciale eigenschap van een bouwtekening.

Wat is een Houtlijst?

De houtstaat, borderel of houtlijst, is een tabel waarop alle houten onderdelen van de uit te voeren constructie opgenomen zijn.

Wat is een bouwkundig detail?

Een detailtekening is een uitgewerkte bouwtekening gemaakt door een bouwkundig tekenaar of architect. Zoals de naam al zegt geef je in tegenstelling tot bij een plattegrond of een doorsnede in een detailtekening de details van het ontwerp aan. Dit wordt meestal gedaan op een schaal vanaf 1:15 tot zelfs 1:10.

https://www.youtube.com/watch?v=ztD2qU8MCog

Related Posts