Inhoudsopgave
Wat is placenta retentie?
Naargelang de placenta groeit, hecht het zich vast aan de baarmoederwand. In sommige ernstige gevallen (ongeveer 1 op 533 zwangerschappen) hecht de placenta zich te diep vast aan de baarmoederwand en kan dit niet gemakkelijk losgemaakt worden na de bevalling. Deze zwangerschapsaandoening wordt Placenta Accreta genoemd.
Is placenta Praevia gevaarlijk?
Risico’s voor jou en je kindje Dit bloedverlies kan zo hevig zijn dat je in shock kan raken. Je baby krijgt dan te weinig zuurstof. Het kan dus voor zowel jou als je baby gevaarlijk zijn. Bij een placenta praevia is het risico op een vroeggeboorte ook verhoogd.
Wat zijn de reken bij een placenta Previa?
Reken bij een placenta previa in ieder geval op meerdere placenta lokalisatie echo’s. Tot laat in de zwangerschap zal de (koppige) gynaecoloog hopen dat de placenta optrekt. Dan zou je dus normaal zal kunnen bevallen. Vanaf een week of 32 (meestal eerder) is de kans echter zeer klein dat een volledige placenta previa nog voldoende opschuift.
Waarom is placenta niet goed genoeg voor de baby?
Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen. Je krijgt extra controles om te beoordelen of de baby voldoende conditie heeft.
Hoe ligt placenta bij vrouwen onder de 20 weken zwangerschap?
Onder de 20 weken zwangerschap, ligt de placenta bij 5% van de vrouwen dichtbij het ostium internum. Als je bij een echo hoort dat je placenta erg laag ligt, hoef je niet direct ongerust te worden. Met het groeien van je kindje en baarmoeder, wordt de placenta mee omhoog getrokken. De kans is groot dat de natuur het zo vanzelf oplost.
Hoe gaat het bloedverlies bij een voorliggende placenta?
Heel soms gaat het bloedverlies bij een voorliggende placenta gepaard met harde buiken, buikpijn of weeën -achtige pijn. Ook is het mogelijk dat je kindje niet indaalt tegen het eind van de zwangerschap. De placenta blokkeert immers de uitgang van de baarmoeder.