Wat is rooksmaak?

Wat is rooksmaak?

Tegenwoordig wordt er veel gerookt om de rooksmaak. Rookaroma’s worden daardoor veel toegepast. Dat rookaroma kleurt het voedsel bruin en geeft vlees, vis, saus en groenten een gegrilde of geroosterde smaak, die je gewoonlijk niet krijgt in de magnetron.

Hoe maak je rookaroma?

Rookaroma wordt gemaakt door zaagsel zonder zuurstof te verbranden in een dichte oven. Dat zaagsel is eerst gedroogd tot het de juiste vochtigheid heeft. Dan gaat het de oven in en wordt het ‘vergloeid’ waardoor er rook ontstaat.

Hoe wordt vloeibare rook gemaakt?

Door houtsnippers te laten verbranden met weinig zuurstof ontstaat er heel veel rook. Die rook wordt vervolgens door koud water geleid. Door condensatie wordt de rook opgenomen door het water en zo ontstaat vloeibare rook: water met een sterke rooksmaak. Door verdamping ontstaat dan een dik en stroperig goedje.

Hoe wordt liquid smoke gemaakt?

Liquid smoke is een natuurlijk product en bevat geen dierlijke ingrediënten. Het wordt gemaakt van water waar soms azijn aan toegevoegd wordt. Ook gaat er wat kleurstof bij om het goedje een karamelkleur te geven en een emulgator. En dan het belangrijkste bestanddeel: rook.

Wat is een rookaroma?

Rookaroma of rookcondensaat is een smaakmaker die een rokerige smaak aan gerechten geeft. Het bestaat uit gecondenseerde en gezuiverde rook. Het wordt onder andere gebruikt om worsten op smaak te brengen. Het is te koop bij delicatessenwinkels en sommige veganistische winkeltjes.

Hoe gebruik je rookaroma?

Gebruik onze rookaroma bijvoorbeeld op:

  1. Divere soorten vlees en vis gerechten zoals pulled pork, zalm, kip, varkensvlees etc.
  2. Bij het maken van worsten.
  3. Salades.
  4. Sauzen.
  5. Dressings.
  6. Ideaal om vlees en vis gerechten uit de oven toch een rooksmaak of BBQ smaak mee te geven.

Wat is rookaroma halal?

Productie. Rookaroma wordt gemaakt van hout(zaagsel) zoals eikenhout. Voor de productie van rookaroma hoeven geen dieren gebruikt te worden. Het is dus in principe veganistisch.

Waar koop je vloeibare rook?

Rookaroma vloeibaar wordt ook wel liquid smoke of vloeibare rook genoemd. Alhoewel het verre van natuurlijk klinkt, is dit product het toch zeker wel. Het wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit in de horeca. Je kunt het bij Natural Spices kopen in een verpakking van 1, 5 of 25 kilo.

Hoe liquid smoke gebruiken?

Je kunt het gebruiken als marinade voor vlees of als toevoeging aan een saus. Ook is liquid smoke geschikt om vegetarische ingrediënten als tempeh of tofu een rooksmaak mee te geven. Momenteel is liquid smoke nog niet te koop in de supermarkt. Wel kun je het product gemakkelijk online bestellen.

Related Posts