Inhoudsopgave
Socialisatie is letterlijk ‘het proces waarbij iemand – bewust en onbewust – de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn groep krijgt aangeleerd.
Wat is een socialisatie verslag?
Door je socialisatieverslag te schrijven krijg je een beter inzicht in je eigen persoonlijkheid of eigen identiteit. Het schrijven van je verhaal verheldert welke keuzes en personen belangrijk zijn geweest voor je levensloop tot nu toe. Wat heeft je gemaakt tot wat je nu bent?
Hoe ben ik gesocialiseerd?
Je leert van je ouders, je broers en zussen, je leraren op school, van je ooms en tantes en van vrienden en vriendinnen, hoe je met elkaar omgaat. Dat proces heet socialisatie. En omdat je ouders er vanaf je geboorte al bij zijn, is je opvoeding een heel belangrijk onderdeel van die socialisatie.
Socialisatie is het dwingend proces waarbij iemand, bewust en onbewust, door internalisering de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van hun groep krijgt aangeleerd. Het is een levenslang proces en een voorwaarde voor integratie.
Socialisatie is het overnemen en verinnerlijken van opvattingen en gedragsregels van mensen binnen een bepaalde gemeenschap of cultuur. De waarden, normen, opvattingen, regels en gedragingen van mensen in je sociale omgeving worden ook jouw waarden, normen, opvattingen enz.
Waarom socialiseren?
Bij het socialiseren leert iemand omgaan met andere mensen, zich aan te passen, maar ook zichzelf te zijn. Hierbij is de omgeving van groot belang, omdat die eigenlijk vrij veel invloed hebben in de ontwikkeling. Dit kan een positief of negatief effect hebben.
Waar is sociale controle?
Door sociale controle wordt bewerkstelligd dat mensen zich aanpassen aan gedrag dat van hen in de groep verwacht wordt. Informele sociale controle vindt plaats wanneer mensen niet expliciet bezig zijn met het controleren van de ander, maar onbewust bezig zijn met de zorg voor elkaar, letten op en corrigeren van elkaar.
Iedereen is de hele dag bezig met socialiseren. Dit doen wij op school, op het werk, op de voetbaltraining en op sociale media. Iedereen past zich bewust of onbewust aan, aan de normen en waarden van de verschillende groepen en culturen in een maatschappij.
Formele sociale controle heeft betrekking op activiteiten van personen of instanties die op grond van formele wetten, besluiten of statuten de taak toebedeeld hebben gekregen ervoor te zorgen dat mensen zich aan de regels houden. Deze regels zijn vaak eveneens formeel vastgelegd.