Inhoudsopgave
Wat kan je toedienen via een infuus?
Via het perifeer infuus kan vocht of medicatie toegediend worden, welke rechtstreeks in het bloed komt. Soms wordt ook een narcose, bloedtransfusie of een chemotherapie via een infuus gegeven.
Waar is infuus voor?
Met een infuus wordt doorgaans bedoeld de toediening van een oplossing, vaak fysiologisch zout of een oplossing van 5% glucose, of een mengsel van die twee, maar ook wel transfusie-bloed of een suspensie van respectievelijk alleen bloedcellen of bloedplasma.
Hoe voelt een infuus plaatsen?
Je voelt het meestal niet als er iets door het infuus in je lichaam komt of als er bloed afgenomen wordt. Wat is een infuus? Een prik kan pijn doen. Daarom kun je iets krijgen wat je huid verdooft op de plek waar je de prik krijgt.
Hoe breng je een infuus in?
Prik onder ongeveer 30 graden door de huid. Wacht dan 1 seconde en oriënteer je opnieuw op de vene. Die kan van plaats verschoven zijn bij deze patiënt. Als je weer weet waar de vene zit verklein je de aanprikhoek naar 15 graden en ‘schiet’ de infuuscanule met hoge snelheid de vene in.
Waar is infuus goed voor?
Via een infuus kan medicatie of vocht worden toegediend. Ook als een patiënt een centrale lijn heeft kan het nodig zijn om daarnaast een perifeer infuus in te brengen, bijvoorbeeld omdat een patiënt veel medicatie gebruikt, die niet tegelijkertijd via hetzelfde infuus kan of mag worden toegediend.
Wat is Flushen waarmee wanneer doe je dit?
Spoelen wordt in de praktijk vaak flushen genoemd. Het met een vloeistof afsluiten (vullen) van infuuskatheters heet afsluiten of locken. Infuuskatheters worden doorgespoeld en afgesloten om verstopping te voorkomen. Gebruik bij alle manipulaties aan het infuussysteem de no touch-methode.
Waarom een Waakinfuus?
Toch een waakinfuus Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om continu infuusvloeistof te laten lopen, is het bij patiënten die geen vochtrestrictiebeleid hebben wel beter om naast de medicatie een waakinfuus te laten lopen, stelt Janssens. Dit omdat de katheter beter doorgankelijk zal blijven bij een groter volume.
Waar plaats je een Vleugelnaaldje?
subcutaan in. a Pak met de niet-injecterende hand een brede huidplooi op. b Pak met de andere hand de vleugelnaald of de kunstof canule. c Breng de vleugelnaald of de kunststof canule halverwege de huidplooi onder een hoek van 30° – 45° in.
Hoe maak ik een infuus klaar?
Plaats een (naaldloos) afsluitdopje (connector) op het aansluitpunt van de infuusslang. Er bevinden zich luchtbellen in de infuusslang. Open de rolregelklem van de infuusslang, het druppelregelsysteem van de Isoflux-infuusslang, laat de infuusslang doorstromen tot alle luchtbellen zijn verdwenen.
Waarom krijg je een infuus?
Als u geen vocht of medicijnen kan of mag krijgen via uw mond. Als u veel bloed verliest. U krijgt dan bloed via het infuus. Als sommige organen rust moeten krijgen, bijvoorbeeld uw darmen of maag.
Hoe lang blijft infuus in je lichaam?
Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer een jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop. Doorgaans wordt de PICC-lijn na het afsluiten van de behandelingen door de verpleegkundige verwijderd.
Waarom pulserend Flushen?
De hoeveelheid heparine waarmee afgesloten of doorgespoeld wordt is verwaarloosbaar klein. Waarom flushen? Om de doorgankelijkheid van perifere canules, CVK’s en poortsystemen zo optimaal mogelijk te laten zijn dienen ze geflusht te worden. Het doorspoelen na het toedienen van een geneesmiddel.
Waarom pulserend spoelen?
Indien een lumen wordt afgesloten is het noodzakelijk om te spoelen met minstens 10ml NaCl 0,9%, met een pulserende beweging. Dit om te voorkomen dat bloedstolsels en medicatieresten de katheter verstoppen.
Waarom continu infuus?
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om continu infuusvloeistof te laten lopen, is het bij patiënten die geen vochtrestrictiebeleid hebben wel beter om naast de medicatie een waakinfuus te laten lopen, stelt Janssens. Dit omdat de katheter beter doorgankelijk zal blijven bij een groter volume.