Inhoudsopgave
Wat kun je doen als je denkt dat je de grens van de ander overschrijdt?
Wees flexibel, gebruik zonodig andere woorden om je boodschap duidelijk te maken. Houd je doel voor ogen: je wilt dat de ander jouw grenzen respecteert. Niet dat de relatie beschadigt. Je hebt niets te verliezen hebt wanneer je op een respectvolle manier je grenzen aangeeft.
Hoe kan je je grenzen aangeven?
Tips
- Grenzen aangeven doe je met een ik-boodschap.
- Bespreek wat je niet wilt of kunt op een moment dat je de ander rustig kunt uitleggen waarom je deze grens stelt en waarom dit belangrijk voor je is.
- Stel alleen grenzen waarvan je weet dat je ze kunt handhaven.
Waarom is grenzen aangeven belangrijk?
Waarom grenzen aangeven? Je grenzen hebben net als landsgrenzen te maken met een gevoel van veiligheid. Je geeft dus je grenzen aan om te zorgen dat mensen rekening houden met jouw gevoelens, wensen en behoeften, zodat je je (emotioneel) veilig voelt. En dat is een basisbehoefte.
Laat je gevoel niet te hoog oplopen. Als je er op tijd bij bent, kun je rustig aangeven wat je wel en niet wilt. Zo voorkom je dat gevoelens van boosheid, verdriet of zelfs agressie de boventoon gaan voeren. Zolang je je grenzen niet aangeeft, zullen mensen er overheen blijven gaan, om wat voor reden dan ook.
Wat gebeurd er als je geen grenzen stelt?
Je wordt er niet gelukkig van als je je grenzen niet stelt over een bepaald onderwerp. Aan dit gevoel kan niemand wat veranderen. Ook al vind een ander het onzin, het blijft jouw gevoel en daar kan niemand iets aan toevoegen.
Hoe aangeven dat je iets niet leuk vindt?
Dit zijn de drie stappen om je grenzen aan te geven:
- Blijf rustig. Geef duidelijk aan wat je wilt, maar blijf wel rustig.
- Houd het bij jezelf. Zeg niet: “Jij moet dit” of “jij moet dat”.
- Geef een oplossing. Zeg bijvoorbeeld: “Ik stel voor dat….” En vertel wat je wilt dat er moet gebeuren.
- 7 Mythen over zelfvertrouwen.
Waarom grenzen stellen belangrijk is?
Dankzij heldere regels en grenzen snapt je kindje wat je van hem verwacht en hoef jij minder vaak boos te worden. Dat geeft hem zelfvertrouwen. Grenzen en regels zijn ook belangrijk voor de ontwikkeling van je peuter, omdat hij leert dat er een consequentie volgt als hij ze overtreedt.