Wat moet je niet doen bij een bijtwond?

Wat moet je niet doen bij een bijtwond?

Bijtwond

  1. Een bijtwond komt door een beet van een dier of mens.
  2. Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche.
  3. Ga naar uw huisarts.
  4. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht.
  5. Uw huisarts controleert of u voldoende tegen tetanus bent ingeënt.
  6. Vaak zijn antibiotica nodig.

Zorg zonodig voor rust van het gewonde lichaamsdeel. Wonden kunnen anders weer gaan bloeden. Ga met bijtwonden altijd naar de huisarts of huisartsenpost. Een bijtwond kan namelijk tetanus veroorzaken.

Hoe wordt een bijtwond behandeld?

Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche. Ga naar uw huisarts. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. Uw huisarts controleert of u voldoende tegen tetanus bent ingeënt.

Welke verschillende bijtwonden zijn er?

Bijtwonden: wonden veroorzaakt door de beet van een mens of dier. Prikbijtwonden: diepe, puntvormige bijtwonden veroorzaakt door puntige tanden. Kneusbijtwonden: bijtwonden veroorzaakt door een plat gebit.

Wat moet je doen als je een hondenbeet heb?

Wat je onmiddellijk moet doen na het bijtincident is de wonde onder lopend water houden. Het snel reinigen van (het gebied rond) de wonde biedt zelfs een betere bescherming tegen infecties dan antibiotica. Je hoeft geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Hondenbeten was je met zeep.

Hoe lang duurt genezing hondenbeet?

Zijn er na 3 tot 5 dagen geen tekenen van infectie, dan stopt men de behandeling. Zijn er na deze behandeling wel nog tekenen van infectie, dan wordt verder antibiotica genomen tot 10 dagen. Als je bent gebeten door een mens, dan wordt nagegaan of over hem of haar gegevens beschikbaar zijn.

Waarom is een hondenbeet gevaarlijk?

Een hondenbeet beschadigt het weefsel en er is een groot risico op infecties. Infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn. Ga daarom altijd gelijk naar een dokter voor een tetanusprik.

Wat is de ernst van een hond?

Een beet van een hond kan variëren in ernst gaande van een kleine beet tot een fatale wonde. De hond was oorspronkelijk een roofdier waardoor zijn kaken zodanig sterk zijn zodat het een prooi kan vasthouden en vervolgens doden. Met zijn scherpe voor- en hoektanden kan hij perfect zijn prooi grijpen en verscheuren.

Hoe kan een hondenbeet worden gehecht?

Verwondingen in het gezicht kunnen in sommige gevallen wel direct worden gehecht. Doordat zich in de bek van de hond bacteriën bevinden kunnen de wonden gaan ontsteken. Tetanus, hondsdolheid Een hondenbeet kan resulteren in tetanus, een bacteriële infectie gepaard gaande met ernstige spierkrampen. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn.

Wat is de beet van de Hond bijt?

Een beet van een hond bijt kan leiden tot een aantal vrij ernstige infecties waaronder enterobacter, staphylococcus, proteus, streptococcus, fusobacterium en nog vele andere. In feite is de gemiddelde hondenmuil de thuisbasis van meer dan zestig verschillende soorten bacteriën.

Related Posts