Wat te doen bij familiaire hypercholesterolemie?

Wat te doen bij familiaire hypercholesterolemie?

Behandeling van FH Bij FH is een gezonde leefstijl van belang: niet roken, gezond eten en voldoende bewegen. Daarnaast zijn vrijwel altijd medicijnen nodig, meestal statines. Statines zijn krachtige medicijnen die het cholesterolgehalte sterk verlagen. Vaak zelfs tot normale waarden.

Hoeveel mensen hebben familiaire hypercholesterolemie?

Familiaire Hypercholesterolemie (FH) is één van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland. Ongeveer 1 op de 400 Nederlanders heeft FH. Dat betekent dat er in Nederland naar schatting 40.000 personen zijn met FH.

Hoe testen op familiaire hypercholesterolemie?

Sinds 1 januari 2005 bestaat er een landelijk programma om patiënten met familiaire hypercholesterolemie (FH) in Nederland door middel van DNA-diagnostiek op te sporen. Door deze mutatie ontstaat in veel gevallen een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten en op overlijden op relatief jonge leeftijd.

Is verhoogd cholesterol erfelijk?

Een hoog cholesterol kan erfelijk zijn. Het komt dan door een fout in een gen. U kunt laten onderzoeken of u de gen-fout heeft met DNA-onderzoek. Als u de gen-fout heeft, is er meer kans op een hartinfarct of andere hart- en vaatziekte.

Waardoor wordt familiaire hypercholesterolemie gekarakteriseerd?

Familiaire hypercholesterolemie (afgekort: FH) is een genetische aandoening die gekarakteriseerd wordt door hoge cholesterolniveaus. Voornamelijk het low-density-lipoproteïne (LDL cholesterol) is sterk verhoogd wat leidt tot vroegtijdig hart- en vaatlijden.

Hoe lost cholesterol op?

Het grootste deel van het cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Een kleiner deel wordt via de voeding opgenomen. Cholesterol wordt via het bloed vervoerd om alle cellen van het lichaam te bereiken. Cholesterol lost echter slecht op in bloed (net zoals vet slecht oplost in water).

Wat is homozygote familiaire hypercholesterolemie?

Erft u het gendefect van beide ouders? Dan heet dit de homozygote vorm. Het cholesterolgehalte is dan 4 keer verhoogd. Hierdoor kunnen al op kinderleeftijd hart- en vaatziekten ontstaan.

Wat veroorzaakt familiaire hypercholesterolemie?

Iemand die FH heeft, heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. De oorzaak van FH is een kleine afwijking in het DNA. De lever neemt daardoor het cholesterol niet goed op uit het bloed, waardoor het cholesterolgehalte sterk verhoogd kan zijn.

Hoe komt het cholesterol te hoog?

Normaal maakt de lever precies genoeg cholesterol aan. Maar soms raakt het systeem uit balans. Er wordt dan te veel cholesterol aangemaakt of te weinig cholesterol uit het bloed verwijderd. Dit kan komen door bijvoorbeeld erfelijke aanleg of veel verzadigd vet in je voeding.

Welke statine is eerste keus?

Bij hypercholesterolemie is een statine de eerste keus ter verlaging van het LDL-cholesterol; atorvastatine, rosuvastatine of simvastatine heeft de voorkeur.

Wat doet FH?

FH is de afkorting van Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Iemand die FH heeft, heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol. Veel mensen met FH hebben een hoog cholesterol, terwijl ze gezond eten en genoeg bewegen. Toch kunnen ze op jonge leeftijd een hartinfarct en / of vaatproblemen krijgen.

Is te hoog cholesterol erfelijk?

Hoeveel mensen hebben een te hoog cholesterol?

Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever en een klein deel zit in ons eten In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Maar dat gebeurt niet altijd. In Nederland heeft 1 op de 8 volwassen mensen een verhoogd cholesterol.

Wat is gemengde dyslipidemie?

Patiënten met gemengde dyslipidemie hebben hoge concentraties ‘slecht’ LDL-cholesterol en triglyceriden (een bepaald type vet) in het bloed en lage concentraties ‘goed’ HDL-cholesterol. Wanneer er sprake is van een hoge concentratie cholesterol in het bloed, wordt dat primaire hypercholesterolemie genoemd.

Related Posts