Wat te doen bij geweld op de werkvloer?

Wat te doen bij geweld op de werkvloer?

Werknemers kunnen in dit geval ook een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Fysiek geweld valt ook onder het Wetboek van Strafrecht, want dit is een strafbaar feit. Als je betrokken bent bij fysiek geweld is het noodzakelijk zijn om hier aangifte van te doen bij de politie.

Wat is geweld op het werk?

Met agressie op het werk bedoelen we niet alleen verbaal geweld (uitschelden, beledigen) en fysiek geweld (schoppen, slaan, met een wapen dreigen). Het kan ook gaan om psychisch geweld: (de thuissituatie) bedreigen, intimideren of onder druk zetten. Ook het beschadigen van eigendommen valt onder agressie.

Wat is agressie op de werkvloer?

Agressie en geweld op het werk wil zeggen dat buitenstaanders zich agressief of gewelddadig gedragen naar werknemers die op dat moment hun werk uitvoeren. Denk aan klanten, patiënten, reizigers in het openbaar vervoer, omstanders.

Wat is psychische agressie?

Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen. Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.

Welke wetsartikelen gaan over geweld?

Voor de bestrijding van kindermishandeling en de verantwoordelijkheid van de overheid bevat het verdrag een aantal artikelen, waaronder artikel 4, 5, 6, 18, 19 en 27. over artikel 19 van het Kinderrechtenverdrag aangenomen.

Hoe herken je willekeurige agressie?

Willekeurige agressie Hier gaat het puur om de agressie zelf, niet om een doel of wie er de klos is. Bij instrumentele agressie heeft de agressor de ondernemer nodig om zijn doel te behalen. Daardoor zal hij minder snel echt agressief worden, want dan haalt hij zijn doel niet meer.

Hoe te reageren bij agressie?

Doe in alle gevallen het volgende:

  1. Blijf rustig.
  2. Blijf beleefd.
  3. Houd oogcontact.
  4. Behandel de ander met respect.
  5. Ga niet in discussie, maar zeg dat je ziet dat de ander boos is.
  6. Stel een grens aan het gedrag, wijs niet de persoon af.
  7. Roep hulp van je leidinggevende of de bewaking in als je denkt dat de situatie escaleert.

Welk artikel is geweld?

Mishandeling valt onder de categorie geweldsdelicten en is strafbaar gesteld in artikel 300 e.v. Wetboek van Strafrecht. De wet geeft geen duidelijke definitie van welke gedragingen onder mishandeling vallen. Daarom is het soms lastig om zeggen of bepaald gedrag de kwalificatie van mishandeling krijgt.

Is het Wetboek van Strafrecht een wet in formele zin?

Dikwijls zijn wetten in formele zin tevens wetten in materiële zin, bijvoorbeeld de Kieswet, de Provinciewet en het Wetboek van Strafrecht. Zij zijn wet in formele zin omdat ze zijn vastgesteld door Regering en Staten-Generaal gezamenlijk en wet in materiële zin omdat ze algemeen verbindende voorschriften bevatten.

Wat is dreigend agressief gedrag?

Agressie kent diverse uitingsvormen: ➢ verbaal (schelden, beledigen, vijandige boodschappen uitzenden, bedreigen); ➢ psychisch (lastig vallen, onder druk zetten, intimideren, bedreigen, irriteren); ➢ fysiek (dreigende houding aannemen, schoppen, slaan, bijten, vastgrijpen).

Wat is externe agressie?

Externe agressie en geweld gaat over geweld door derden, zoals patiënten, bezoekers en leerlingen. Daarmee onderscheidt het zich van interne agressie en geweld: agressie en geweld tussen collega’s en/of leidinggevenden. In 2019 had 3 op de 10 werknemers te maken met externe agressie en geweld.

Related Posts