Wat te doen bij hoog ziekteverzuim?
7 tips tegen ziekteverzuim
- Zorg voor een goed verzuimbeleid. Een verzuimbeleid richt zich op het voorkomen en beperken van ziekte.
- Let op de signalen van ziekteverzuim.
- Maak verzuim bespreekbaar.
- Wees flexibel.
- Investeer in opleidingen.
- Werk samen met andere partijen.
- Wijs op elkaars verantwoordelijkheid.
Hoe verzuim tegengaan?
5 tips om ziekteverzuim te voorkomen
- Zorg voor een goed verzuimbeleid. Een verzuimbeleid richt zich op het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim binnen een bedrijf.
- Praat met uw medewerkers.
- Leer signalen te herkennen.
- Een veilige werkplek voorkomt ongelukken.
- Prettig werken voorkomt verzuim.
- Ook interessant.
Hoe stuur je op verzuim?
Zolang kort verzuim niet al te vaak voorkomt en het werk kan worden uitgesteld naar de volgende dag of het eenvoudig kan worden opgevangen door collega’s….Daarom deze tips om kort verzuim aan te pakken.
- Feiten op tafel.
- Ga in gesprek.
- Een bezoek aan de Bedrijfsarts.
- Pak zelf de oorzaken aan.
- Help de leidinggevenden.
Wat te doen bij verzuim Arboned?
Zoals gezegd bent u wettelijk verplicht u bij de begeleiding van zieke werknemers te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Die stelt na de ziekmelding binnen zes weken een Probleemanalyse en advies op, waarmee u en uw werknemer een Plan van aanpak kunnen maken voor de re-integratie.
Hoe breng je verzuim in kaart?
Houd cijfers bij Breng in kaart hoe lang je medewerkers niet aanwezig zijn. Heb je vooral te maken met langdurige zieken of gaat het eerder over kort ziekteverzuim? Vergelijk dit met gekende cijfers in België. Zo brengt Securex elk jaar een rapport uit rond absenteïsme.
Wat gebeurt er na een ziekmelding?
Meestal moet uw werkgever minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Bij een vast contract moet uw werkgever dat maximaal 2 jaar doen. De werkgever kan uw loon tijdelijk of helemaal stopzetten als u zich niet houdt aan de regels voor re-integratie. Of als u weigert passend werk te doen.
Hoe wordt de begeleiding van de zieke medewerkers vormgegeven?
Mogelijkheden tot werkhervatting Als een werknemer ziek is, stelt de arbodienst of bedrijfsarts uiterlijk na zes weken een probleemanalyse op. Op basis hiervan maken werkgever en werknemer uiterlijk in de achtste week een plan van aanpak voor herstel en re-integratie. Wijs samen een casemanager aan voor de begeleiding.