Inhoudsopgave
Wat voel je bij dystrofie?
Posttraumatische dystrofie kenmerkt zich door: Intense pijn (die bij bewegen extra toeneemt). Zwelling van een bepaald lichaamsdeel. Koud of warm voelen van de huid.
Welke medicijnen bij dystrofie?
Geneesmiddelen
- N-Acetylcysteïne (bruistablet) 3 x daags 600 mg gedurende 3 maanden. Bij koude dystrofie lijkt N-Acetylcysteïne beter te werken dan DMSO.
- DMSO (Dimethylsulfoxide) zalf. Dit wordt 5 x daags plaatselijk op de huid gesmeerd. Na 10 minuten verwijderen.
Kan je werken met CRPS?
Ongeveer 56% van de patiënten met CRPS-I met betaald werk, verzuimden het werk volledig gedurende meer dan een jaar (indertijd de WAO-grens) en de helft van patiënten, met betaald werk, bleek na vijf jaar niet meer te werken (Geertzen et al. 1998).
Wat gebeurt er bij dystrofie?
Bij dystrofie is er sprake van afname van de belastbaarheid van de aangedane hand en sprake van pijn. Bij geringe inspanning kan er een heftige toename zijn van allerlei verschijnselen en met name van pijn.
Hoe krijg je dystrofie?
Dystrofie is een complicatie die na een letsel of een operatie aan een ledemaat ontstaat. De ernst ervan staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, een ernstige vorm van dystrofie geven.
De aandoening doet zich meestal voor bij een bepaald lichaamsdeel en kan zich op verschillende manieren uiten, maar doorgaans middels pijn, zwellingen en roodheid van een bepaald lichaamsdeel. Het gaat in alle gevallen om de armen, handen, benen of voeten.
Wie behandelt dystrofie?
In een team van handchirurgen en handtherapeuten worden de beste resultaten behaald. Het is belangrijk dat de pijn bestreden wordt, omdat pijn de dystrofie in stand kan houden. Ook is het belangrijk dat de eventuele onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een zenuwbeklemming, behandeld wordt.
Doorbloeding verbeteren met vaatverwijders: bij koude dystrofie wordt medicatie gegeven zoals Isoptin of Ketensin om de doorbloeding te verbeteren en het zuurstofaanbod te verhogen. Wanneer deze medicatie onvoldoende effect heeft, kan in een enkel geval worden overgegaan tot een zenuwbehandeling (sympaticusblokkade).
Wat is Spierdistrofie?
Limb-girdle spierdystrofie is een aandoening in de spieren waardoor deze niet of onvoldoende functioneren. Het gaat vooral om de spieren van schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. Over het algemeen is een geleidelijke achteruitgang in kracht te verwachten.
Wat is een kenmerkend symptoom van een CRPS?
De klachten beginnen meestal met extreme pijn, die niet direct veroorzaakt kan worden door het letsel. Verder zijn er symptomen van zwelling, roodheid en warmte in het aangedane lichaamsdeel. Dit wordt warme CRPS genoemd. In 5% van de gevallen treedt er een koude vorm van CRPS op.
Hoe kom je van dystrofie af?
De sleutel tot herstel ligt in het gedoseerd bewegen en het weer leren inschakelen van de aangedane hand. Bij een recent ontstane dystrofie lijkt oefenen zo vaak en zoveel als patiënt aan kan qua pijn, het beste. Als men veel pijn heeft oefent men minder en als de pijn afneemt weer vaker.
Kun je dystrofie voorkomen?
Vitamine C kan PD helpen voorkomen Bij posttraumatische dystrofie geldt bovendien: voorkomen is beter dan genezen. Zo is gebleken in een wetenschappelijk onderzoek naar PD bij polsbreuken: directe behandeling met vitamine C (500 mg per dag, 50 dagen lang) geeft de beste resultaten om PD te voorkomen.
Hoe lang duurt dystrofie?
In het algemeen kan men stellen dat ca. 80 à 90% van de patiënten met een posttraumatische dystrofie min of meer geneest; een deel zal restklachten blijven houden. Is er nog onderzoek nodig? Speciaal onderzoek is veelal niet nodig, omdat de diagnose aan de hand van het verhaal en de verschijnselen wordt gesteld.
Kan dystrofie zich uitbreiden?
Andere symptomen zijn abnormale verkleuring van de huid (rood of blauw), afwijkende temperatuur (warm of koud), meer of minder zweten, zwelling en veranderde haar- en nagelgroei. De symptomen kunnen zich uitbreiden tot een groter gebied dan door het letsel beschadigd was.
Welke verschijnselen zijn kenmerkend voor iemand met de ziekte van Duchenne?
Kinderen met Duchenne gaan vaak laat lopen, meestal pas na achttien maanden. Omdat de beenspieren niet goed functioneren, hebben ze moeite met opstaan vanuit hurkzit of vanaf de grond. Ze duwen hun lichaam omhoog door zich met de handen op de bovenbenen af te zetten.
Er wordt onderscheid gemaakt in ‘warme dystrofie’, dat geldt voor 95% van de patiënten, waarbij de huid rood is en warm aanvoelt. Bij 5% van de patiënten is er vanaf het begin sprake van een ‘koude dystrofie’, de hand voelt koud aan, de huidskleur is blauwig en de doorbloeding is gestoord.
Kun je genezen van dystrofie?
In het algemeen kan men stellen dat ca. 80 à 90% van de patiënten met een posttraumatische dystrofie min of meer geneest; een deel zal restklachten blijven houden.
Hoe voorkom je dystrofie?
Wat is een dystrofie?
‘Dystrofie’ betekent ‘slecht functionerend lichaamsweefsel’. Posttraumatische dystrofie duidt erop dat het lichaamsweefsel, om een of andere reden, slecht is gaan functioneren na afloop van letsel of een operatie.
Wie stelt diagnose dystrofie?
Uw behandelaar heeft bij u ‘Complex Regionaal Pijn Syndroom’ (ook wel post-traumatische dystrofie of sympathische reflex dystrofie genoemd) geconstateerd en heeft u al over dit ziektebeeld en de behandeling ervan geïnformeerd.
Wat kun je doen aan dystrofie?
Geneesmiddelen: bij de bestrijding van de symptomen worden vaak pijnstillers voorgeschreven, in combinatie met onstekingsremmers en middelen die de bloedvaten verwijden. Therapieën: ook bij bepaalde therapieën zouden patiënten met posttraumatische dystrofie baat hebben, zoals ergotherapie en fysiotherapie.
Hoe kom je aan dystrofie?
‘Dystrofie’ betekent ‘slecht functionerend lichaamsweefsel’. Een CRPS is te herkennen aan een aantal verschijnselen: De ernst of de soort van de pijn past niet bij de ‘normale’ pijn die bij het letsel of bij de operatie hoort. Abnormale pijn bij aanraken van het aangetaste lichaamsdeel.
Behandeling & Herstel In een team van handchirurgen en handtherapeuten worden de beste resultaten behaald. Het is belangrijk dat de pijn bestreden wordt, omdat pijn de dystrofie in stand kan houden. Ook is het belangrijk dat de eventuele onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een zenuwbeklemming, behandeld wordt.
Is dystrofie psychisch?
Psychologie. In het verloop van CRPS kunnen psychische factoren een rol gaan spelen als de invloed van pijn en beperkingen bij de patiënt op zijn psychosociaal functioneren groot is. Soms kan psychologische ondersteuning gewenst zijn. De laatste jaren is er toenemende aandacht voor de rol van bewegingsangst.
Wat te doen tegen CRPS?
De behandeling van CRPS vraagt een goede samenwerking tussen arts, psycholoog en kinesitherapeut. De kinesist begeleidt je in de oefentherapie; de psycholoog kan je beter leren omgaan met de situatie en met de pijn, en je arts kan je pijnmedicatie voorschrijven. De pijn is afkomstig van zenuwprikkels.
Wat te doen bij CRPS?
Meestal is men terughoudend met het medicamenteus behandelen van CRPS, gezien het beperkte of enkel kortdurende effect van medicatie. Pijnmedicatie voor zenuwpijn kan een effect hebben (bijvoorbeeld gabapentine).