Wat ziet iemand met diabetes?

Wat ziet iemand met diabetes?

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan dan slechter zien. Diabetes is een grote veroorzaker van blindheid in Europa. Oogproblemen bij diabetes heten ‘diabetische retinopathie’.

Wat is Maculopathie?

Bij maculopathie zwelt het midden van het netvlies (de macula) op door vocht. Dit ontstaat vooral bij mensen met diabetes type II en diabetische retinopathie. Maculopathie leidt tot slechtziendheid in het midden van het oog.

Hoe kun je jezelf testen op suikerziekte?

Ja, er zijn zelftesten voor diabetes te koop via internet of bij een apotheek of drogist. Maar artsen waarschuwen voor deze zelftesten, omdat de uitslag niet altijd even betrouwbaar is. Zo kun je toch diabetes hebben, al wijst de zelftest uit van niet.

Wat zijn de gevolgen als je diabetes hebt?

Naast de verhoogde kans op hart- en vaatziekten bestaat er ook een verhoogde kans op schade door de diabetes aan de kleine bloedvaatjes in de nieren, ogen en zenuwen. Deze schade kan leiden tot netvliesbeschadiging, nierziekten, minder goed gevoel in de benen en seksuele problemen.

Is diabetische neuropathie te genezen?

Vooruitzichten. We kunnen diabetische neuropathie niet genezen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat u minder klachten hebt en dat de klachten niet zo snel erger worden.

Wat zijn de complicaties van langdurig verhoogd bloedsuiker?

Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.

Welke oogproblemen bij diabetes?

Frequent hoge bloedsuikerwaarden kunnen de kleine bloedvaten in het netvlies of retina aantasten (diabetische retinopathie). Dit kan specifieke oogproblemen veroorzaken. Tijdens de eerste maanden van onbehandelde diabetes kan bijziendheid optreden. Dit verdwijnt normaal bij het stabiliseren van de bloedsuikerwaarden.

Wat zijn de nadelen van diabetes?

De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Kan je doodgaan van diabetes?

Mensen met diabetes hebben een grotere kans om vroegtijdig te overlijden: voor 45- tot 70-jarigen met diabetes type 1 is de kans op overlijden vijf keer zo groot als voor mensen zonder diabetes en voor mensen met diabetes type 2 is dit twee keer zo groot.

Kan neuropathie verdwijnen?

Kan neuropathie genezen of overgaan? Bij veel mensen verdwijnen de klachten door de neuropathie na verloop van tijd als de chemotherapie of doelgerichte therapie gestopt is. Omdat beschadigde zenuwcellen traag herstellen, kan dat wel maanden of jaren duren. Vooraf is niet te voorspellen of de neuropathie overgaat.

Wat kan ik doen als ik neuropathie heb?

Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie na chemotherapie. Vermijd contact met kou, zoals kou uit de koelkast of buiten.

Related Posts