Inhoudsopgave
Wat zijn de gevaren van kernenergie?
Het grootste nadeel van kernenergie is het radioactieve afval uit een centrale, maar ook het afval van uraniumwinning en het sloopafval na sluiting van een kerncentrale zijn radioactief. Hoogactief radioactief afval blijft tienduizenden jaren straling afgeven en vormt zo een risico voor duizenden generaties na de onze.
Waarom is kernenergie betrouwbaar?
Kernenergie is betrouwbaar De centrale kan voortdurend energie produceren. Ook als we erin slagen op de lange termijn het overgrote deel van onze energie te halen uit wind en zon, zouden kerncentrales een oplossing kunnen zijn voor het laatste, relatief kleine deel van de energievoorziening.
Is kernenergie betrouwbaar?
Kernenergie kan een goede optie zijn in een duurzame energiemix. Het is goedkoop en betrouwbaar. Bovendien stoten kerncentrales geen CO2 uit. Maar het is niet onomstreden: nucleaire ongevallen kunnen grote gevolgen hebben en kernafval blijft lang radioactief en moet daarom veilig worden opgeborgen.
Waarom is kernenergie zo goedkoop?
Kernenergie is helemaal niet zo goedkoop als vaak gedacht wordt. Hoewel de ruwe productiekosten van een kilowattuur (kWh) met kernenergie laag zijn, twee tot drie cent per kWh, zijn de kosten voor de bouw van een kerncentrale en de opslag van radioactief afval zeer hoog.
Hoe lang gaat een kerncentrale mee?
De meeste reactoren op de wereld zijn al meer dan 30 jaar oud. Nederland heeft nog 1 kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die kerncentrale is al sinds 1973 in bedrijf en had een verwachte levensduur van 30 jaar. Toch mag die centrale openblijven tot 2033.
Hoe gevaarlijk is nucleair afval?
Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.
Wat kan je met kernafval?
Afval uit de kerncentrale blijft enige tijd bewaard bij de reactor. Laag- en middelradioactief afval gaat in Nederland direct naar de COVRA: een bedrijf pal naast de kerncentrale in Zeeland waar radioactief afval in containers staat opgeslagen.
Is een kerncentrale nodig in Nederland?
Voorlopig 1 kerncentrale in Nederland De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit.
Nadelen. Bij kernenergie ontstaat radioactief afval. Het gaat dan onder andere om gebruikte brandstofstaven uit de kerncentrale, afval dat bij de uraniumwinning ontstaat, en het sloopafval na sluiting van een centrale. De ioniserende straling die het radioactieve afval afgeeft, is schadelijk voor de gezondheid.
Wat is het grootste gevaar van kerncentrale?
Vooral in gebruikte zogenoemde splijtstofstaven zit het gevaar, zegt Turkenburg. “Daarin zitten radioactieve gassen, en die splijtstofstaven liggen ook in opslagbassins naast de kerncentrale. Die vormen het grootste gevaar.”
Wat zijn de voordelen van kernenergie?
Het opwekken van elektriciteit door middel van kernenergie heeft een aantal voordelen. Zoals eerder genoemd komen geen broeikasgassen vrij als CO2 bij kernenergie. Dat maakt deze energiebron milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool.
Waarom is kernenergie in het kort?
Kernenergie in het kort. Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2.
Is kernenergie weinig milieubelasting?
Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2. 2