Inhoudsopgave
Wat zijn de symptomen van een geinfecteerde wond?
De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan. Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts.
Wat zijn de symptomen van wondroos?
Wat zijn de verschijnselen van wondroos?
- Er ontstaat een rode plek die snel groter wordt.
- Wondroos zit vaak in een been.
- Er kunnen blaren of pusblaasjes op de warme, rode plek komen.
- U kunt koorts krijgen, rillerig en misselijk worden.
- Er is een kleine kans dat er nog meer problemen ontstaan, zoals:
Welke micro organismen veroorzaken een wondinfectie?
Het aantal micro-organismen dat ons lichaam bevolkt is waarschijnlijk zo’n tien maal zo groot als ons totale aantal lichaamscellen….De meest voorkomende schadelijke wondbacteriën zijn:
- Staphylococcus aureus (S. aureus)
- Staphylococcus epidermidis.
- Streptococcus pyogenes.
- Pseudomonas aeruginosa.
- Clostridium.
Welke factoren kunnen de wondgenezing negatief of positief beïnvloeden?
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Hoe voorkom je een wondinfectie?
Als de wond erg rood en dik is, kan dit een teken zijn van een wondinfectie. Ga na of de pijn erger is geworden: als de plek meer pijn doet of meer klopt, kan dit een symptoom zijn. Controleer of er geel of groen pus uit de wond komt: als er pus of troebel vocht uit de wond komt, kan dit duiden op een infectie. Neem dan contact op met je huisarts.
Hoe verwijder je de wond?
Dit doe je door middel van de volgende stappen: Was je handen grondig met antibacteriële zeep. Bekijk de wond goed: verwijder eerst alle pleisters en het verband. Controleer of de wond rood of gezwollen is: bekijk of de wond roder en dikker is dan de dag ervoor.
Hoe verzorgt de arts de wond met antibiotica?
Als de infectie erg groot is dan is het soms nodig om het dode weefsel en het pus af te voeren. Pus en dood weefsel vertragen het genezingsproces en hierdoor zal de antibiotica ook minder efficiënt werken. Meestal verzorgt de arts de ontstoken wond met antimicrobieel verband en zilververband.
Hoe herken je een ontstoken wond?
Je kunt een ontstoken wond herkennen aan de volgende verschijnselen: Een zwelling rondom de wond. Pijn op de plek van de wond. Roodheid op de plaats van de wond. Een kloppend gevoel op de plek van de wond. Rode kring rondom de wond.