Wat zijn gemeentelijke bevoegdheden?

Wat zijn gemeentelijke bevoegdheden?

De gemeenten zijn bevoegd voor openbare werken, sociale bijstand, ordehandhaving, huisvesting, onderwijs,… Ze staan bij deze projecten natuurlijk onder controle van de toezichthoudende instanties, namelijk de federale staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies.

Wie is bevoegd tot het benoemen van een vervanger?

De raad benoemt de wethouders. Artikel 31 is van toepassing op de stemming inzake de benoeming.

Wat is de hoogste bevoegdheid van de overheid?

De overheid is het hoogste bevoegd gezag op een bepaald territorium of grondgebied. Zo spreekt men van nationale (“landelijke” of “rijks-” in Nederland – “federale” in België), provinciale, gemeentelijke of gewestelijke overheid. Meestal wordt ook de rechterlijke macht tot de overheid gerekend.

Wat zijn de bevoegdheden van de decentrale overheid?

De decentrale overheid bestaat uit provincies, gemeenten en waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Omdat Nederland een gedecentraliseerde eenheidsstaat is, hebben deze weliswaar eigen bevoegdheden, maar alleen op die gebieden waarop zij niet in de bevoegdheid van het Rijk treden.

Welke functies hebben de overheid in de samenleving?

De overheid heeft een specifieke rol in de samenleving. Zij heeft veel uiteenlopende functies en taken, die voor een aanzienlijk deel afwijken van wat elders in de samenleving gebeurt. Deze functies kan men indelen naar ordenende, presterende, sturende en arbitrerende functies. Meer specifiek kunnen deze functies zijn:

Gemeenten kunnen eigen besluiten en reglementen opstellen voor bv. lokaal verkeer, gemeentelijk onderwijs of huisvesting. Ze hebben de bevoegdheid om: gemeentelijke premies toe te kennen.

Wat is het verschil tussen Vlaamse regering en federale regering?

Het federale niveau is dan weer bevoegd voor onder andere veiligheid, sociale zekerheid, volksgezondheid, buitenlandse zaken. Als je dit allemaal optelt, zouden er 7 regeringen en 7 parlementen moeten zijn, maar de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest hebben een gemeenschappelijk parlement en regering.

Welke bevoegdheden horen bij het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap?

Bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap

  • Cultuur: taalgebruik, kunsten, cultureel erfgoed, musea, bibliotheken, media en sport.
  • Onderwijs: bijna alle aspecten van het onderwijsbeleid, met uitzondering van de federale residuele onderwijsbevoegdheden, zoals de leerplicht.

Wat is gemeentelijke wetgeving?

Een gemeentelijke verordening is een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die vaak tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Op grond van de gemeentewet mogen en moeten gemeenten verordeningen uitvaardigen en ook sanctioneren.

Wat kan je doen bij de gemeente?

Wat doet de gemeente?

  • Burgerzaken. De gemeente houdt precies bij wie er in de gemeente wonen.
  • Openbare orde en veiligheid.
  • Economische zaken.
  • Sociale zaken en werkgelegenheid.
  • Zorg, welzijn en volksgezondheid.
  • Asielbeleid en integratie.
  • Onderwijs.
  • Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Welke Vlaamse partijen zitten in de federale regering?

Samenstelling huidige federale regering Deze regering bestaat uit de volgende partijen: ​ PS (19 zetels), ​ MR (14), ​ CD&V (12), ​ Open Vld (12), ​ Ecolo (12), ​ Vooruit (9) en ​ Groen (8).

Related Posts