Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn sociale gedragsnormen?
- 2 Wat zijn waarden en sociale normen?
- 3 Wat zijn de basiswaarden van onze samenleving?
- 4 Welke zeven basiswaarden hanteren we in Nederland?
- 5 Wat zijn sociale constructen?
- 6 Is sociaal een waarde?
- 7 Wat betekent sociale invloed?
- 8 Wat betekent constructivistisch?
- 9 Hoe om te gaan met sociale druk?
- 10 Waar worstelen adolescenten mee?
Invloeden (regels, geboden, verboden) vanuit de sociale omgeving, die bepalen of je het gedrag wel of niet gaat vertonen.
Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.
Wat is de maatschappelijke norm?
Maatschappelijke normen: ongeschreven regels die de meeste mensen vanzelfsprekend vinden en die voort komen uit geloof, tradities en gewoonten. (niet in een korte broek naar een begrafenis, iemand een hand geven). Rechtsnormen: gedragsregels die door de overheid wettelijk zijn vastgelegd.
Wat zijn de basiswaarden van onze samenleving?
Vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn erg belangrijk in de Grondwet. Nederland heeft ook internationale mensen- rechtenverdragen ondertekend (zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens), waar deze waarden in staan. U bent in Nederland zelf verantwoordelijk voor uw levensonderhoud.
Welke zeven basiswaarden hanteren we in Nederland?
Normen en waarden in Nederland
- Iemand in de ogen aankijken.
- Geen mes op tafel.
- Eten met je rechterhand.
- Boeren na het eten.
- Assertief of onbeleefd.
- Ober roepen.
- Je stem verheffen.
- Afspraken.
betekenis & definitie. Invloeden (regels, geboden, verboden) vanuit de sociale omgeving, die bepalen of je het gedrag wel of niet gaat vertonen.
Wat zijn niet sociale normen?
Wat in de ene setting de norm is hoeft dat niet te zijn in een andere omgeving. Sociale normen zijn sterk afhankelijk van tijd en plaats. Zo is het bijvoorbeeld in het dagelijks leven de norm om aangekleed en niet naakt over straat te gaan. Op een nudistencamping is het juist de norm dat iedereen naakt is.
Sociaal constructivisme of sociaal constructionisme is de theorie dat onze ervaring van de wereld (deels) geconstrueerd wordt door sociale processen die afhangen van de maatschappij waarin we leven. Deze benadering kent veel aanhang binnen de sociologie, psychologie, culturele studies en internationale betrekkingen.
Is sociaal een waarde?
Sociale waarden als delen, geven, elkaar helpen, vertrouwen, liefde, reputatie en aanzien, milieu en wederkerigheid. Deze waarden binden een samenleving.
Wat is sociale druk?
Sociale druk is de druk die je ervaart vanuit je omgeving om je op een bepaalde manier te gedragen. Typische voorbeelden: Het stuk taart dat je niet durft af te slaan, omdat het speciaal voor jou in huis is gehaald. Toch maar meedoen met dat glaasje wijn, terwijl je het eigenlijk niet wil.
Sociale invloed is het effect dat woorden, daden of alleen al de aanwezigheid van andere mensen hebben op gedachten, gevoelens, attitudes of gedrag. Sociale invloed kan zowel bijdragen tot conformisme en tot non-conformisme.
Wat betekent constructivistisch?
Constructivisme is een kennistheorie die benadrukt dat kennis tot stand komt door actieve constructie en geen passieve representatie van de werkelijkheid is. Volgens deze stroming interpreteert ieder individu de werkelijkheid om zich heen op een eigen manier.
Wat zijn kernwaarden van een persoon?
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld, en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. Zeggen kwaliteiten vooral hoe je dingen doet, en waar je goed in bent, waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren.
Kiezen voor jezelf | 5 tips voor omgaan met sociale druk
- Is er wel sprake van sociale druk? Een eerste tip voor omgaan met sociale druk: vraag je af of er wel sprake is van sociale druk.
- Kijk naar wie het zegt.
- Ga jezelf niet meteen verantwoorden.
- Besef dat je het nooit 100% goed kunt doen.
- Blijf trouw aan jezelf.
Waar worstelen adolescenten mee?
Met name jongeren kunnen worstelen met het vinden van een eigen identiteit. Het antwoord op deze vragen kan extra moeilijk zijn voor jongeren die daarnaast ook nog te maken hebben met psychische problemen, zoals angst, depressie, of eetgerelateerde problemen.