Inhoudsopgave
Welke celdelingen zijn er?
Er zijn twee soorten celdelingen: mitose en meiose. Mitose is een vermenigvuldigingsdeling. Bij mitose is de nieuwe cel exact gelijk aan de oude cel. Het aantal chromosomen is in de nieuwe cel ook gelijk aan het aantal chromosomen in de oude cel.
Wat houdt segregatie in?
Segregatie houdt in dat verschillende groepen (bijvoorbeeld verschillende etnische groepen) zich van elkaar afscheiden. In een gesegregeerde samenleving hebben mensen uit verschillende groepen niet tot nauwelijks contact met elkaar. Mensen uit dezelfde groep hebben onderling wel veel contact met elkaar.
Wat is het nadeel van segregatie?
Het voornaamste nadeel is dat er door segregatie ongelijkheid en grote verschillen tussen bevolkingsgroepen kunnen ontstaan. Doordat er geen integratie is leven de allochtonen en autochtonen gescheiden van elkaar. Allochtonen hebben vaak al moeite met de Nederlandse taal en door segregatie wordt dit alleen maar versterkt.
Kan segregatie verder nog ruimtelijk voordoen?
Segregatie kan zich verder nog ruimtelijk voordoen. Er is sprake van ruimtelijke segregatie als mensen uit verschillende groepen niet bij elkaar in een woongebied wonen. Mensen met dezelfde kenmerken wonen wel in hetzelfde woongebied. Voorbeelden hiervan zijn rijke en arme wijken.
Hoe ontwikkelt een cel zich?
Hoe ontwikkelt een cel zich? Een cel heeft een celcyclus van vier fasen: Fase 1: De groei: eerst zijn de cellen stamcellen. Later wordt het een gespecialiseerde cel, zoals een spiercel, zenuwcel, dekcel, eicel, steuncel of zaadcel. Wanneer een cel zich in een cel specialiseert, wordt dat differentiatie genoemd. Fase 2: Celdeling: de tweede fase
Wat is de cel opgebouwd?
Een cel is opgebouwd uit de volgende onderdelen: 1 Het celmembraan 2 Het cytoplasma 3 De celkern 4 Het golgi-systeemx 5 De centriolen 6 Het endoplasmatisch reticulum 7 De ribosomen 8 De lysosomen 9 De mitochondriën
Wat is de bouwsteen van de cel?
Cellen. Cellen zijn een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. Ze voeren belangrijke lichaamsprocessen uit, waardoor je kunt blijven leven. Een cel heeft een eigen levenscyclus wat ook wel de celcyclus wordt genoemd. Verder kunnen cellen zich ook weer ontwikkelen tot andere cellen.
Wat is de levensduur van een cellen?
Je lichaam bestaat uit zo’n 300 verschillende celtypen die allemaal een andere levensduur hebben. Sommige cellen leven slechts een aantal uren of 2 tot 3 dagen, terwijl andere cellen 4 maanden of zelfs 8 tot 10 jaar leven.