Welke gevolgen kunnen er ontstaan als je voedsel niet goed bewaart?

Welke gevolgen kunnen er ontstaan als je voedsel niet goed bewaart?

Schadelijke micro-organismen op producten kun je namelijk niet altijd zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden. Voorbeelden van ziekmakers zijn Salmonella, Listeria of virussen zoals het norovirus of het hepatitis A-virus.

Waarom mogen oude producten nooit vermengd worden met versbereide producten?

Meng nooit oude producten uit de voorraad met versbereide producten. Kruisbesmetting ontstaat doordat rauwe, onbewerkte producten in aanraking komen met bereide producten. Of bereide producten komen in aanraking met ongedierte of een medewerker die niet hygiënisch werkt.

Waar moet rauwe en onbewerkte producten opgeslagen worden?

Sla rauwe en onbewerkte producten onderin de koeling op. Sla bereide en bewerkte producten bovenin de koeling op. In een koelcel kunnen ook aparte stellingen worden gebruikt voor rauwe- en voor bewerkte producten. Kruisbesmetting wordt voorkomen door alle producten verpakt of afgedekt op te slaan.

Waarom is het belangrijk om ook ongekoelde producten direct op de juiste plek op te slaan?

Alle aandacht en zorg die de producent en de leverancier aan het product hebben besteed, kan verloren gaan als je het niet op de juiste wijze opslaat. Een zak diepvriesgarnalen die je op een stelling in het ongekoelde levensmiddelenmagazijn opslaat, zal ontdooien en na enige dagen een nare geur verspreiden.

Als je bederfelijke producten bij een te hoge temperatuur of te lang bewaart, kunnen ziekmakers uitgroeien. Of mensen ziek worden, hangt af van het type en aantal ziek- makers en ook of de consument behoort tot een ‘kwetsbare groep’.

Hoe kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen?

In tegenstelling tot virussen, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen door deling. Sommige bacteriën kunnen van gedaante veranderen. In de vorm van sporen doorstaan ze decennia lang de meest ongunstige omstandigheden. Hoe zien bacteriën er uit?

Hoe kunnen bacteriën zich verspreiden?

Anderen kunnen leiden tot acute ziekten. Bacteriële infecties beginnen meestal lokaal, op één bepaalde plek en kunnen zich vervolgens door het hele lichaam verspreiden. Bacteriën als ziekteverwekkers kunnen worden overgedragen via: lucht; water; de bodem; druppels; bloed; ontlasting;

Hoe voorkom je ziekmakende bacteriën?

In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën voorkomen. Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral als je deze rauw eet. Maar ook op andere producten zoals groente en fruit kunnen bacteriën zitten.

Hoe doe je bacteriën in tweeën?

Dat doen ze door zich in tweeën te delen. Deze twee nieuwe bacteriën delen zich vervolgens weer in tweeën. Zo kunnen er bij kamertemperatuur uit één enkele bacterie in ongeveer 7 uur miljoenen bacteriën ontstaan. De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C.

Related Posts