Inhoudsopgave
Welke periode na middeleeuwen?
De Nieuwe Tijd is volgens de traditionele indeling de periode in de westerse geschiedenis die volgt op de Middeleeuwen (476-1450) vanaf ongeveer 1450. De term kan twee verschillende betekenissen hebben: de hele periode na de Middeleeuwen tot heden.
De Vroegmoderne Tijd (ca. 1450-1800) is een specifiek door historici vastgesteld tijdvak dat ook wel eens aangeduid wordt als de Nieuwe Tijd of als ancien régime. Deze historische periode begon omstreeks het einde van de middeleeuwen en duurde tot de moderne tijd, die rond 1800 begon.
Wat is Langeafstandshandel?
Boeren gingen hun overschotten op de lokale markt verkopen, deze ontstonden bij bevaarbare wegen of bij kruispunten van landwegen. Naast lokale markten met regionale producten ontstonden ook jaarmarkten. Daar vindt langeafstandshandel plaats.
Wat zijn de vroege middeleeuwen?
Vroege of donkere middeleeuwen: 4e tot 10e eeuw, worden gekenmerkt door het verval van het Romeinse Rijk, toenemende barbarisering en verschillende invasies, zowel van Germaanse stammen als van enkele steppevolkeren. De vroege middeleeuwen eindigen na het uiteenvallen van het rijk van Karel de Grote, die de feodaliteit heeft geïntroduceerd.
Wat waren de geestelijken in de middeleeuwen?
In de tijd van de middeleeuwen speelde het geloof nog een grote rol in de samenleving. De geestelijken konden verdeeld worden over twee groepen: Hoge geestelijken: kardinalen (dit zijn na de paus de hoogste mensen in de kerk) en bisschoppen (de baas over de priesters); Lage/vrije geestelijken: monniken, priesters en nonnen.
Wat draaide het in de middeleeuwen om eten?
Het draaide in de middeleeuwen niet alleen om vechten. Het dagelijkse leven speelde zich vooral af in de grote zaal. Hier kwam iedereen om te eten. Hier kwam de kasteelheer om zaken te regelen die met het kasteel of zijn land te maken hadden.
Wat is het geloof in de middeleeuwen?
Het geloof. In de middeleeuwen was in Europa vrijwel iedereen christelijk. Nadat tijdens het Oosters Schisma (1054) de Christelijke Kerk in tweeën was gesplitst in de Rooms-Katholieke Kerk en in de Oosters-orthodoxe Kerk werden de meeste mensen in West-Europa katholiek en in Oost-Europa orthodox.