Inhoudsopgave
Welke soorten egels zijn er?
Egels (Erinaceidae) vormen een familie van zoogdieren uit de orde der insecteneters (Eulipotyphla). Er bestaan 24 soorten waarvan acht haaregels (onderfamilie Hylomyinae) uit Zuidoost-Azië, die geen stekels maar haren hebben en eruitzien als een soort ratten, en vijftien stekelegels (onderfamilie Erinaceinae).
Hoeveel soorten egels zijn er in Nederland?
Het is één van de meest populaire tuindieren onder tuinliefhebbers. Er bestaan ongeveer 15 verschillende soorten egels. De egel die bij ons voorkomt is de Europese egel. In het vroege voorjaar scharrelen zo’n miljoen egels door Nederland.
In Nederland is de egel een beschermde diersoort. Het is één van de meest populaire tuindieren onder tuinliefhebbers. Er bestaan ongeveer 15 verschillende soorten egels. De egel die bij ons voorkomt is de Europese egel.
Waar komt de egel voor?
De egel komt voor in een groot deel van West-Europa, van Zuid- Scandinavië tot Noordwest- Rusland, en van het Iberisch Schiereiland tot Duitsland en Italië. Ook op eilanden als Ierland, Groot-Brittannië, Corsica, Sardinië en Sicilië komt hij voor. In Oost-Europa leeft de nauw verwante Oost-Europese egel (Erinaceus roumanicus).
Wat is het gewicht van een egel?
Afmetingen en gewicht. De egel heeft een kop-romplengte van 20 tot 30 cm, een staartlengte van 18–44 mm en een lichaamshoogte van 12 tot 20 cm. Het gewicht bij geboorte bedraagt 8-25 gram; op het moment dat ze geen moedermelk meer krijgen ligt het in de orde van 120 gram.
Wat is De draagtijd van de egel?
De draagtijd van de egel bedraagt 31 tot 39 dagen. De meeste jongen worden geboren in juni. De jongen worden geboren in een nest van gras en bladeren. Het vrouwtje heeft dit vier tot vijf dagen voor de worp aangelegd op een verborgen plaats als in een composthoop,
Wat is de leefgebieden van de egel?
Egels houden van randgebieden waar deze leefgebieden samenkomen. De egel komt ook voor in zandduinen, mits begroeid. Ook in de buurt van de mens komt hij voor, voornamelijk in tuinen en boomgaarden. Hij is algemener in halfstedelijk dan in landelijk gebied.
Wat zit er in een zee-egel?
Zee-egels zijn meestal min of meer bolvormig, hartvormig of schijfvormig en hebben een onderstandige mond. Ze hebben een hard pantser dat meestal bedekt is met stekels. Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop zich knobbels bevinden waarop de stekels beweegbaar zijn vastgehecht door middel van een kogelgewricht.