Welke vormen van OCD zijn er?

Welke vormen van OCD zijn er?

Soorten OCD en verwante aandoeningen

  • Body Dysmorphic Disorder (BDD) Wanneer je af en toe onzeker bent over je uiterlijk, is dat geen reden om je ongerust te maken.
  • Hoarding (verzamelstoornis) Hoarding – of verzamelwoede – is een ernstige psychiatrische aandoening.
  • Dermatillomanie (skin picking)
  • Hypochondrie.
  • OCPD.

Wat is OCD Wikipedia?

Een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS, Engels: obsessive–compulsive disorder), ook vaak obsessief-compulsieve stoornis of dwangstoornis genoemd, is een psychische aandoening die in het DSM-IV is gecategoriseerd als angststoornis. De oude naam van de aandoening is dwangneurose.

Wat zijn de oorzaken van dwangneurose?

Een dwangstoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een dwangstoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde medicijnen of het gebruik van drugs.

Wat voor soorten dwang zijn er?

Verschillende soorten dwanghandelingen

  • Controledwang. Bij controle dwang wordt steeds opnieuw op irrationele wijze gecontroleerd of de situatie veilig en in orde is ( gas uit, deur op slot).
  • Schoonmaakdwang. Schoonmaakdwang gaat gepaard met angst voor besmetting (smetvrees).
  • Verzameldwang.
  • Koopdwang.

Wat is smetvrees?

Bij smetvrees bestaan er dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies) die te maken hebben met besmetting. Je denkt er bijvoorbeeld constant aan hoe vies je handen zijn, of je moet heel erg vaak aan de kattenbak denken. De obsessies kunnen in allerlei vormen voorkomen.

Wat is obsessieve compulsieve stoornissen?

Als je een dwangstoornis hebt, dan kun je alleen last hebben van herhalende gedachten (obsessies). Als je last hebt van herhalende gedachten en herhalende handelingen (compulsies), dan heet dat een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Artsen noemen OCS ook wel OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Hoe krijg je OCD?

Het meemaken van stressvolle of traumatische gebeurtenissen verhoogt de kans op het krijgen van OCS, vooral als dit tijdens de kindertijd was. Je kan denken aan ernstige gebeurtenissen, zoals lichamelijke mishandeling of seksueel misbruik, maar ook aan wat mildere gebeurtenissen zoals buitensluiting op school.

Hoe voelt OCD?

Het voelt alsof de gedachten je worden opgedrongen. Vaak maken deze gedachten jou angstig en ervaar je een gevoel van onrust. Je probeert de dwanggedachten te neutraliseren of te onderdrukken. Vaak doe je dit door het uitvoeren van één of meerdere dwanghandelingen.

Wat werkt bij OCD?

Bij OCS is het meestal nodig je te laten helpen door een psycholoog of psychiater. Je huisarts kan je doorverwijzen. Door te praten en te oefenen kun je leren bepaalde gedachten en reacties op angst te veranderen. We noemen dit cognitieve gedragstherapie.

Is OCD een vorm van autisme?

Belangrijk om te weten: herhalende gedachten en gedragingen wijzen bij mensen met autisme zeker niet altijd op een OCD; ze horen namelijk ook bij autisme. Er is dan ook een duidelijk verschil tussen OCD en herhalende gedachten en gedragingen van mensen met autisme.

Waardoor krijg je een dwangstoornis?

Kun je genezen van OCD?

Met natuurlijke supplementen kun je OCD helaas ook niet genezen. Wel kunnen ze helpen bij het onderdrukken van angst en stressgevoelens die vaak met OCD samengaan.

Related Posts