Wie is de vergunninghouder?

Wie is de vergunninghouder?

De «vergunninghouder» is dus niet degene aan wie de vergunning ooit is verleend, maar degene die het project uitvoert waarop de vergunning betrekking heeft. Met degene «die het project uitvoert» is bedoeld degene die voor die uitvoering verantwoordelijk is, dus de eigenaar of opdrachtgever.

Wie is verantwoordelijk voor omgevingsvergunning?

Voor wie geldt de vergunning? De omgevingsvergunning is, net als de milieuvergunning, zaaksgebonden. Dit betekent dat degene die het project uitvoert, de vergunninghouder is. Dit is ook degene die verantwoordelijk is voor de uitvoering, dus de eigenaar of opdrachtgever (artikel 2.25 Wabo).

Wie is eigenaar van een omgevingsvergunning?

Een aanvrager van een omgevingsvergunning voor een bouwplan wordt in principe aangemerkt als belanghebbende.

Wat is Zaaksgebonden?

Een omgevingsvergunning heeft meestal een zaaksgebonden karakter. De vergunning is dus niet gekoppeld aan de vergunninghouder, maar volgt als het ware het project waarvoor de vergunning is verleend. Indien iemand anders het project gaat uitvoeren, kan de omgevingsvergunning dus worden overgedragen.

Wie is verantwoordelijk voor kapvergunning?

De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de vergunning ligt bij de eigenaar en niet bij de vakman die de boom kapt. Wel kan hij je hierover informeren en je helpen bij je aanvraag.

Wie vraagt de omgevingsvergunning aan?

Een omgevingsvergunning kun je zelf aanvragen via het Omgevingsloket.nl. In de praktijk wordt de vergunning echter vaak aangevraagd door jouw bouwadviseur of de architect.

Wie vraagt sloopvergunning aan?

In de Awb is bepaald dat een belanghebbende een verzoek mag doen om een besluit te nemen (1:3 Awb). De belanghebbende is degene wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken (1:2 Awb). In de Wabo is geen verbijzondering opgenomen over de aanvrager.

Wie is verantwoordelijk voor handhaving?

Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van veel wet- en regelgeving.

Kan iedereen een omgevingsvergunning aanvragen?

2. Hoe zit het met de belangen van de eigenaar? U kunt dus rechtsgeldig een omgevingsvergunning aanvragen op andermans eigendom, zelfs een bestemmingswijziging. U dient wel als belanghebbende te kunnen worden aangemerkt daarbij is een concrete intentie tot koop voldoende om daarvoor te worden aangemerkt.

Kan een omgevingsvergunning worden overgedragen?

Artikel 2.25, tweede lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bevat een regeling voor de wijziging van de tenaamstelling van vergunningen. De omgevingsvergunning is overdraagbaar. Dit is een administratieve handeling, er vindt dan geen nieuwe toetsing plaats.

Gerelateerde berichten