Wie is er verantwoordelijk voor de straatverlichting?

Wie is er verantwoordelijk voor de straatverlichting?

De straatverlichting is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente en Stedin. Voor een ‘bovengrondse’ storing aan bijvoorbeeld lamp of lantaarnpaal is de gemeente verantwoordelijk.

Wat moet je doen als een lantaarnpaal kapot is?

Een storing in de openbare verlichting meldt u altijd bij uw gemeente. Op de website van uw gemeente leest u hoe u een storing kunt melden. Als de straatverlichting kapot is, geeft u dat door aan uw gemeente.

Hoe laat gaat de straatverlichting uit?

In Nederland staan er in totaal zo’n drie miljoen lantaarnpalen. Deze lichtmasten gaan ongeveer een kwartier na zonsondergang aan en dit gebeurt automatisch.

Waarom staan lantaarnpalen uit?

Lantaarnpalen langs snelwegen gaan ’s avonds en ’s nachts weer aan, maar alleen als dat niet leidt tot verstoring van beschermde diersoorten. Sinds het voorjaar van 2013 gaan op sommige snelwegen ’s avonds na 21.00 uur of na 23.00 uur de lampen uit. De wegen waar dat gebeurt zijn bij elkaar zo’n 550 kilometer lang.

Hoe werkt openbare verlichting?

De stroom loopt via de kabels vanuit de cabine naar de afzonderlijke verlichtingstoestellen, waardoor de lichtbronnen uiteindelijk gaan branden. Enkele goed geplaatste fotocellen registreren vandaag wanneer het klaar en donker wordt. Bij defect vallen ze terug op een astronomische curve.

Hoe gaat een lantaarnpaal aan?

Hoe werkt dat? Er zit een apparaatje op de lantaarnpaal die meet hoeveel licht er op dat stukje straat is. Is dat niet genoeg, dan wordt er een seintje gegeven aan het lampje en gaat de lantaarnpaal aan. Als de wolken verdwijnen en de zon harder gaat schijnen, dan gaat de straatverlichting weer uit.

Wie maakt lantaarnpalen?

Goedwerkende straatverlichting is een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeenten en Liander. Een specialist van de gemeente bekijkt meestal de situatie ter plaatse.

Waar staan lantaarnpalen?

3 Centrale opstelling: lantaarnpalen staan in een rij in de middenberm. Meestal met twee uithouders. Of er staat één lantaarnpaal in het midden van de rotonde. Dit is ook een centrale mast.

Hoeveel meter staan lantaarnpalen uit elkaar?

Bij het plaatsen van een lantaarnpaal zijn er de volgende vuistregels van toepassing: lichtpunthoogte/mastafstand/minimale afstand 1e boom 4 meter ; 20-25 meter ; 4-8 meter 6 meter ; 20-25 meter ; 4-8 meter 8 meter ; 32 meter ; 6-8 meter 10 meter ; 35 meter ; 8 meter Lantaarnpalen moeten niet te dicht bij elkaar staan.

Hoe wordt een lantaarnpaal aangezet?

Wie beheert openbare verlichting?

Fluvius beheert ruim een miljoen openbare verlichtingspunten over heel Vlaanderen. Een kapotte straatlamp kan je gratis melden.

Related Posts