Inhoudsopgave
Wie valt er onder de no risk polis?
De no-riskpolis is een regeling die voor u geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt. een Ziektewet-uitkering voor uw werknemer kunt krijgen als hij ziek wordt; geen hogere premie hoeft te betalen voor de Ziektewet; geen hogere premie hoeft te betalen als hij in de WGA komt.
Waarom wordt er een beoordeling na een jaar Ziektewet gedaan?
Als je bijna een jaar ziek bent (en een Ziektewet Uitkering ontvangt) volgt de Eerstejaars ZiekteWet Beoordeling (EZWB) na de 42e week. Door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige wordt beoordeeld of je meer dan 65% kunt verdienen van je laatstverdiende loon (je maatmanloon).
Hoe werkt een Ziektewet uitkering?
De Ziektewet is een zogeheten vangnetvoorziening. De wet zorgt ervoor dat zieke werknemers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben in de vorm van een uitkering. De uitkering bedraagt meestal 70 procent van het maximumdagloon. Het UWV betaalt deze uitkering over een periode van twee jaar.
Hoe weet ik of mijn werknemer een no-riskpolis heeft?
Een werknemer met een ziekte of handicap heeft in sommige situaties recht op de no-riskpolis. Uw werknemer hoeft de no-riskpolis niet aan te vragen, deze geldt automatisch. De no-riskpolis begint zodra uw werknemer bij u in dienst komt. De polis duurt maximaal 5 jaar.
Is No Risk een vangnet?
Deze uitkering duurt uiterlijk tot uw werknemer 104 weken ziek is. Een veel voorkomende vangnetregeling is de no-riskpolis.
Wat gebeurt er na een half jaar ziektewet?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Hoeveel salaris na 1 jaar ziektewet?
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao’s staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.