Wie voert de uitvoerende macht uit?

Wie voert de uitvoerende macht uit?

De federale uitvoerende macht bestuurt het land. Ze zorgt ervoor dat de wetten in concrete gevallen worden toegepast en nageleefd. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de koning en zijn regering van ministers en staatssecretarissen.

Wie vallen er onder Rijksoverheid?

De Rijksoverheid is de verzamelnaam voor de 12 ministeries, vele uitvoerende diensten, inspecties en Hoge Colleges van Staat. De ministeries zijn te vinden in Den Haag; de uitvoeringsorganisaties zitten verspreid door het hele land.

Wie heeft de uitvoerende macht in Vlaanderen?

Het Vlaams parlement stemt de decreten: dat zijn de wetten van de Vlaamse Gemeenschap en van het Vlaamse Gewest. De Regering van de Vlaamse Gemeenschap oefent de uitvoerende macht uit en is samengesteld uit maximaal tien ministers, en één minister-voorzitter.

Wie behoren er niet tot de regering op provinciaal niveau?

op provinciaal niveau de leden van de Provinciale Staten (zij kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer); op gemeentelijk niveau de leden van de gemeenteraad; de leden van het algemeen bestuur van het waterschap.

De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de koning en zijn regering van ministers en staatssecretarissen. De rechterlijke macht doet uitspraak over geschillen en wordt uitgeoefend door hoven en rechtbanken. Ze controleert ook de wettelijkheid van de daden van de uitvoerende macht.

Wat is de uitvoerende macht?

De uitvoerende macht bestaat uit de regering. De regering geeft namelijk leiding aan de ministeries en hun ambtenaren, die zich bezighouden met de uitvoering van wetten. De uitvoerende macht moet rekening houden met de wetgevende macht. De uitvoerende macht mag alleen zaken uitvoeren die in de wet staan.

Wie treedt op als controleur van de uitvoerende macht?

Het parlement treedt op als controleur van de uitvoerende macht. Daarnaast zijn er onafhankelijke rechters, die op basis van de (door het parlement vastgestelde) wet rechtspreken en de bevoegdheid hebben misdaden te bestraffen en geschillen tussen burgers te beoordelen. Dat noemen we de rechtsprekende macht.

Hoe doet de rechterlijke macht uitspraak over geschillen?

De rechterlijke macht doet uitspraak over geschillen en wordt uitgeoefend door hoven en rechtbanken. Ze controleert ook de wettelijkheid van de daden van de uitvoerende macht. De scheiding der machten geldt ook op het niveau van de gemeenschappen en de gewesten. Ze hebben elk een aparte wetgevende en uitvoerende macht.

Wat is de rechterlijke macht in Nederland?

De rechterlijke macht in Nederland bestaat uit de rechters en het Openbaar Ministerie. De rechters spreken recht op basis van wetten, verdragen, gewoonten en eerdere rechterlijke uitspraken (jurisprudentie).

Related Posts