Hoe kom ik van een egel af?

Hoe kom ik van een egel af?

Een gesloten hok met een buis, waar de egel door kan kruipen, maar bijvoorbeeld een kat niet.” “Egels houden het ongedierte in je tuin weg”, legt De Jong van stichting ’t Egelhuus uit. “Ze eten namelijk geen groente of fruit, dus ze eten je moestuin niet op, maar houden wel de slakken, wormen en kevertjes weg.”

Is een egel een dier?

De egel (Erinaceus europaeus) is een makkelijk herkenbaar dier met al z’n stekels. Vaak hoor je een egel voordat je hem ziet. Het geritsel van bladeren als hij door je tuin scharrelt, het gesmak als hij eet. En ook tijdens het paren maken egels een hoop kabaal.

Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal neer op de plek waar het egelhuis komt te staan. Vul het egelhuis voor ongeveer de helft met dorre bladeren. Zet het huis bij voorkeur op een paar tegels om rotting van het plantenmateriaal te voorkomen.

Lees ook:   Welk Canarisch eiland is het groenst?

Wat te doen met verzwakte egel?

Vervoer van een zieke egel Vaak zijn egels door ziekte of verwonding onderkoeld. Vervoer ze dan in een kartonnen doos met een in een handdoek gerolde plastic fles gevuld met warm water (als kruik). Als het even duurt voordat u de egel naar de opvang kunt brengen, zorg dan voor een bakje met water (géén melk!)

Waarom hijgt een egel?

Deze geluiden geven aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Verder snuiven ze ingehouden als ze een vreemd voorwerp of omgeving onderzoeken. Maar ook tijdens de paring puffen en blazen ze als een oude stoomtrein.

Waar egel vrijlaten?

Omgeving geschikt voor egels We letten daarbij altijd op hoe de omgeving eruit ziet; niet langs een autoweg, goed beschut, mogelijkheid tot foerageren en bij een vijver de kans om op de oever te klimmen. Heerlijk in de vrije natuur.

Wat eet een egel graag?

De egel eet ook spinnen en kleine knaagdieren zoals muisjes. Ook eieren en jonge vogeltjes staan op zijn menu. Naast al dit dierlijke voedsel lust hij ook graag paddenstoelen, bessen en vruchten. Wonderbaarlijk is een egel niet echt vatbaar voor gif van bijvoorbeeld adders of wespen.

Lees ook:   Wat zijn ondernemende kwaliteiten?

Wanneer leven egels in de nacht?

Egels leven voornamelijk in de nacht en ze kunnen tot wel drie kilometer per nacht afleggen, vooral de mannetjes. 70% van de mannetjes overlijdt als het gevolg van een aanrijding. Maaimachines en gif zijn ook een grote vijand van de egel.

Wat zijn de stekels van een egel?

De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels. Met zijn stekels beschermt de egel zichzelf tegen vijanden. Als er gevaar dreigt rolt hij zich namelijk op. Een egel heeft zo’n 8.500 stekels.

Related Posts