Hoe kun je een bijwoord en een bijvoeglijk naamwoord uit elkaar houden?

Hoe kun je een bijwoord en een bijvoeglijk naamwoord uit elkaar houden?

Een aantal bijwoorden neemt bijvoorbeeld een geheel andere vorm aan dan het bijbehorende bijvoeglijk naamwoord. Hiervan kent u allemaal het voorbeeld good – well. Dergelijke bijwoorden zijn zeldzaam. Ze houden zich niet aan de regel ‘bijwoord = bijvoeglijk naamwoord + -ly’.

Wat zijn bijwoorden van graad?

Een bijwoord is een woord dat meer informatie geeft over een ander woord in de zin, of over de hele zin. bijwoorden van graad: heel, zeer, nogal, enigszins, hartstikke. bijwoorden van plaats/richting: waarheen, hier, elders, ginds, opzij. bijwoorden van tijd: wanneer, morgen, vandaag, gisteren, binnenkort, onlangs.

Soms worden bijvoeglijke naamwoorden (bijvoorbeeld snel en bijzonder) als bijwoord gebruikt. Zo is snel in een zin als ‘Zij liep snel door’ als bijwoord gebruikt, want het bepaalt het werkwoord doorlopen nader. En in ‘Dat is bijzonder vriendelijk van u’ bepaalt bijzonder het bijvoeglijk naamwoord vriendelijk nader.

Wat zit hierin?

hierin = hierin bijwoordUitspraak: [ˈhirɪn] 1) in het genoemde Voorbeeld: `Ik heb een nieuwe kast. hierin bewaar ik mijn foto`s. ` 2) wat het genoemde betreft Voorbeeld: `Hij is erg driftig en hi… verkiezingsprogramma = hierin wordt vastgelegd welke ideeën een politieke partij heeft.

Hoe jullie hier in staan?

We schrijven hierin aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier in in twee woorden. Hier kan dan vervangen worden door ‘op deze plaats’.

Kan of kun?

Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit ‘m in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal. Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt. Tegenwoordig kom je in teksten steeds vaker de informele vorm je kan tegen.

Related Posts