Kan een minderjarige aangehouden verdachte afstand doen van zijn recht op Consultatiebijstand en of Verhoorbijstand?

Kan een minderjarige aangehouden verdachte afstand doen van zijn recht op Consultatiebijstand en of Verhoorbijstand?

Minderjarigen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar die worden verdacht van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, kunnen geen afstand doen van het recht op consultatiebijstand. Meerderjarigen hebben vooralsnog geen recht op bijstand tijdens het verhoor.

Zestien- en zeventienjarigen kunnen bij B-zaken afstand doen zowel van het recht op consultatiebijstand als van het recht op bijstand door een raadsman tijdens het verhoor. Dat geldt ook voor alle minderjarigen in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar die zijn aangehouden voor een C-zaak.

Hoe gaat een verhoor bij de politie?

De politie werkt bij de meeste verhoren met een zogenaamd verhoorplan. Voordat u op het politiebureau verschijnt hebben zij al een heel plan geschreven voor het verhoor. Dit plan bevat de vragen die zij aan u gaan stellen en ook met name de volgorde voor die vragen.

Kan een minderjarige afstand doen van Consultatiebijstand?

Afstand van verhoorbijstand Op grond van het nieuwe artikel 489 van het Wetboek van Strafvordering kunnen minderjarige verdachten geen afstand doen van de consultatiebijstand.

Kan een 17 jarige afstand doen van Verhoorbijstand?

Daarnaast kunnen minderjarige verdachten die 16 of 17 jaar zijn afstand doen van zowel het recht op consultatiebijstand als van het recht op bijstand tijdens het verhoor, mits het een B-zaak betreft. Voorts geldt dit ook voor minderjarigen in de leeftijdscategorie 12 t/m 17 jaar die zijn aangehouden voor een C-zaak.

Hoe lang duurt een verhoor bij de politie?

Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.

Waarom moet ik op verhoor?

Als u verdacht wordt van een misdrijf kan de politie u verhoren. Voor een verhoor deelt de politie u uw rechten mee. Gaat het om feiten waarop een vrijheidsstraf staat en werd u aangehouden, dan wordt u een advocaat toegewezen op basis van de Salduz-wetgeving indien u er zelf geen hebt.

Related Posts