Wat als je schildklier wordt verwijderd?

Wat als je schildklier wordt verwijderd?

Als uw schildklier helemaal verwijderd is, maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormonen meer. Om uw stofwisseling op peil te brengen en te houden, is moeu u schildklierhormonen in tabletvorm slikken.

Kan je nog zwanger worden zonder schildklier?

Zolang je, bij een te traag werkende schildklier, geen medicijnen krijgt die je ontbrekende hormonen aanvullen is de kans dat je in verwachting raakt klein. Raak je toch zwanger, dan heb je een verhoogde kans op een miskraam doordat het bevruchte eitje niet goed kan innestelen.

Kan je zonder bijschildklieren?

De bijschildklieren liggen in de hals, achter de schildklier. Het zijn kleine kliertjes, zo groot als een rijstkorrel. Meestal zijn er vier bijschildklieren, gelegen achter de schildklier. Sommige mensen hebben echter meer dan vier bijschildklieren en niet bij iedereen liggen ze op dezelfde plaats.

Hoe lang thuis na verwijderen schildklier?

U heeft ten minste één tot twee weken nodig om te herstellen voordat u weer aan het werk kunt of uw andere dagelijkse activiteiten kunt ondernemen. Gedurende ongeveer twee weken na de operatie mag u geen zware voorwerpen tillen om spanning op uw hals te voorkomen.

Is schildklier operatie gevaarlijk?

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij een operatie aan de schildklier is een kans op complicaties aanwezig. Bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties bij een schildklieroperatie mogelijk.

Welke medicatie bij te traag werkende schildklier?

De standaard-behandeling van een te trage schildklier is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4). Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangt schildklierhormoon de functie van de hele schildklier.

Ook bij een operatie aan de schildklier is een kans op complicaties aanwezig. Bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties bij een schildklieroperatie mogelijk.

Related Posts