Wat gebeurt er bij het afbranden van het woud?

Wat gebeurt er bij het afbranden van het woud?

Wetenschappers maken zich grote zorgen over de vuurzee die het uitgestrekte gebied op dit moment in lichterlaaie zet. Dat komt omdat er bij de branden behoorlijk wat CO2 vrijkomt. CO2 is namelijk zwaarder dan lucht, waardoor het zich ophoopt op grondniveau.

Hoe is de Amazone brand ontstaan?

Branden in de Amazone zijn voornamelijk veroorzaakt door mensen en voor ontbossing. Het voorkomen van ontbossing kan het aantal branden dan ook aanzienlijk verminderen. Sinds 2004 heeft de Braziliaanse overheid veel gedaan om ontbossing tegen te gaan.

Wat betekent Amazonegebied?

Het grootste regenwoud op aarde. Het Amazone-regenwoud ligt in tien verschillende landen van Zuid-Amerika, het grootste deel in Brazilië. Het Amazone-woud is twee keer zo groot als heel Europa! (meer dan 5 miljoen km2).

Hoe belangrijk is het Amazonegebied?

De Amazone is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. In het Amazonewoud schuilen duizenden soorten planten en dieren, waarvan een groot deel nog niet eens ontdekt is. Zo hebben wetenschappers alleen al in de afgelopen vier jaar meer dan 600 nieuwe soorten planten en dieren in de Amazone ontdekt.

Wat zijn de gevolgen van het verbranden van de regenwouden?

Gevolgen. Ontbossing kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben. Dieren en planten (waarvan vele nog niet of nauwelijks onderzocht en beschreven zijn) kunnen verdwijnen en gehele ecosystemen kunnen ontregeld en uitgeroeid worden. Ontbossing is de oorzaak van erosie en draagt bij aan de opwarming van de Aarde.

Waarom Amazone in brand?

Volgens Van der Tak zijn er meerdere factoren aan te wijzen waarom er nu meer branden in de Amazone zijn dan vorig jaar rond dit moment. De belangrijkste oorzaak daarvan is ontbossing: ”Vorig jaar zijn er in het regenwoud enorm veel bomen gekapt. Volgens Van der Tak dreigt de Amazone te veranderen in een savanne.

Wat is de derde oorzaak van ontbossing in Brazilië?

Vandaag de dag zijn echter grote boeren, en vooral veehouders, de voornaamste verantwoordelijken voor het omvormen van oerwoud in weidegrond. Ook de opkomst van grote commerciële soja-, palmolie- en rietsuikerplantages, de aanleg van wegen en waterkrachtcentrales en bosbouw zijn belangrijke oorzaken van ontbossing.

Wat zijn de bedreigingen van het Amazonegebied?

Bedreigingen voor de Amazone Veel bos wordt gekapt om plaats te maken voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Maar ook de aanleg van grote plantages zorgt voor ontbossing. De vraag naar bijvoorbeeld soja en palmolie groeit wereldwijd nog steeds. Soja wordt grotendeels verwerkt tot veevoer.

Grote delen van het Amazonewoud worden niet alleen gekapt, ze worden ook vaak gewoonweg in brand gestoken. Doordat steeds grotere delen van het woud verdwijnen, neemt de biodiversiteit af. De verbranding heeft ook gevolgen voor de luchtkwaliteit en het klimaat.

Hoe snel herstelt bos na bosbrand?

Het park, na Yellow Stone het oudste van de wereld, is voor 98 procent geruineerd. “In principe kan het bos zich binnen vijf jaar herstellen”, zegt Andrew Harrigan, ranger van de National Parks and Wilfdlife Service. “Op zich hoeft een bosbrand ook geen ramp te zijn.

Related Posts