Wat gebeurt er met de citroenzuurcyclus als er geen zuurstof aanwezig is?
Bij anaerobe stofwisseling (afwezigheid van zuurstof) stopt de citroenzuurcyclus. Er worden dan 2 moleculen ATP uit de oxidatie van glucose gewonnen in plaats van 36 moleculen wanneer het proces aeroob zou verlopen. Het melkzuur wordt afgevoerd naar de lever, waar het wordt gebruikt voor de vorming van glucose.
Bij anaerobe stofwisseling (afwezigheid van zuurstof) stopt de citroenzuurcyclus. Er worden dan 2 moleculen ATP uit de oxidatie van glucose gewonnen in plaats van 36 moleculen wanneer het proces aeroob zou verlopen. In plaats van water wordt er, afhankelijk van het organisme, o.a. melkzuur of ethanol geproduceerd.
Wat is mitochondriale ademhaling?
Per glucosemolecuul levert dit netto 2 ATP op. Deze nieuw gevormde moleculen met 3 C-atomen worden opgenomen in organellen, de mitochondriën, waarin de volgende 2 fasen plaatsvinden: de eigenlijke celademhaling. De gevormde energie (ATP) gebruikt de cel voor groei, herstel en transport.
Waar vindt Decarboxylatie plaats?
In de volgende stap, de oxydatieve decarboxylatie, wordt pyrodruivenzuur omgezet tot geactiveerd azijnzuur (Acetyl Coenzym A). Daarbij wordt CO2 afgesplitst en NADH,H+ gevormd. Voor dit proces is zuurstof nodig. Dit proces vindt plaats in de mitochondriën.
Waarom heeft de citroenzuurcyclus zuurstof nodig?
Zuurstof in de citroenzuurcyclus: Zuurstof is nodig als een elektronenacceptor na de oxidatie van NADH en FADH. Wanneer er geen zuurstof aanwezig is kunnen deze moleculen niet oxideren. Dit houd in dat er geen energie meer wordt geproduceerd en NAD+ en FAD niet worden geregenereerd.
Wat zijn mitochondriale aandoeningen?
De term mitochondriële aandoening, ook wel energiestofwisselingsziekte genoemd, is een verzamelnaam voor alle ziekten waarbij de energiestofwisseling niet optimaal werkt. Mitochondriën bevinden zich in bijna elke cel waaruit ons lichaam is opgebouwd.
Wat betekent gluconeogenese?
Gluconeogenese betekent het opnieuw vormen van glucose. Bij gluconeogenese wordt glucose uit niet-koolhydraatbronnen zoals aminozuren en glycerol, maar vooral uit pyrodruivenzuur, gemaakt. Verder kunnen naast pyrodruivenzuur ook glycerine, di- of tricarbonzuren als uitgangsstof dienen.
Wat is een lactaat?
Lactaat, de zuurrest van melkzuur, is het eindproduct uit het glucosemetabolisme onder zuurstofarme omstandigheden (anaërobe glycolyse ) en levert energie aan skeletspieren tijdens zware inspanning.