Wat te doen als je het eerste jaar hbo niet haalt?

Wat te doen als je het eerste jaar hbo niet haalt?

Je eerste jaar van het hbo of wo is het propedeusejaar. Voor je propedeuse kan je 60 punten halen, maar het is meestal verplicht om er minimaal 45 of 50 te halen in het eerste jaar. Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie.

Kun je een jaar overdoen op hbo?

Hbo studenten doen vaak vijf jaar over hun vierjarige bacheloropleiding. Je mag er, als je Bindend Studieadvies positief is, langer over doen. Maar uiteindelijk moeten alle studiepunten worden gehaald.

Wat als ik mijn BSA niet haalt?

Als je je BSA niet haalt, mag je niet meteen dezelfde opleiding doen bij de onderwijsinstelling waar je nu zit. Wel mag je bij een andere instelling de studie gaan doen. Het is belangrijk om goed over deze keuze na te denken. Wat zijn de redenen dat het dit jaar niet gelukt is?

Wat als hoger onderwijs niet lukt?

Slaag je niet, dan ben je je studiepunten definitief kwijt. Zolang er nog studiepunten in je rugzak zitten, mag je verder studeren. Zijn je studiepunten op, dan kan je niets meer inzetten. Meestal betekent dat ook het einde van je studie.

Hoeveel studiepunten moet je in het tweede jaar halen?

Met een positief studieadvies kun je door naar het 2e jaar. Daarvoor moet je een minimaal aantal studiepunten halen. Vaak zijn dat er 45 maar dit kan per opleiding verschillen. Soms moet je ook bepaalde tentamens halen.

Is BSA wettelijk verplicht?

Is het wettelijk verplicht om als universiteit een bsa-norm te hanteren? De Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek verplicht onderwijsinstellingen om aan het einde van het eerste collegejaar een studieadvies te geven. De instelling kan zelf kiezen voor een bindend advies, maar dat hoeft dus niet.

Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.

Je mag de opleiding ook niet binnen drie jaar overdoen. Bindend Studieadvies, heet dat. Haal je die minimum hoeveelheid studiepunten wél, dan kun je op de opleiding blijven. En een student kan ook niet meer van de opleiding verwijderd worden.

Hoeveel studiepunten mag je maximaal opnemen?

In principe ben je vrij om in een academiejaar het aantal studiepunten op te nemen dat je wil tot maximaal 66. Als je inschrijft in de eerste bachelor, raden we je aan om de 60 studiepunten van het modeltraject op te nemen. Dat is dan tussen de 24 en de 36 studiepunten per semester.

Related Posts