Inhoudsopgave
Wie is aansprakelijk bij inhalen?
Aanrijding bij het inhalen: Inhalende bestuurders moeten voorrang verlenen. Bij een aanrijding bij het inhalen is de inhalende auto aansprakelijk voor de schade. Bij inhalen wissel je van rijbaan. Wisselen van rijbaan is een bijzondere manoeuvre in de zin van artikel 54 RVV.
Is inhalen een bijzondere manoeuvre?
Bijzondere manoeuvre art 54 RVV Inhalen (wisselen van rijbaan) en het verlaten van een uitrit gelden beide als een bijzondere manoeuvre, waarbij het overige verkeer vrije doorgang dient te worden verleend.
Wat zijn de bijzondere verrichtingen auto?
Bijzondere manoeuvres – gegarandeerd bij afrijden
- Stopopdracht.
- Recht achteruitrijden.
- In bocht achteruitrijden.
- Halve draai.
- Keren door steken.
- Fileparkeren – vooruit en achteruit.
- Vooruit en achteruit parkeren in parkeervak.
- Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen.
Aanrijding bij het inhalen: Inhalende bestuurders moeten voorrang verlenen. Bij een aanrijding bij het inhalen is de inhalende auto aansprakelijk voor de schade. Bij inhalen wissel je van rijbaan.
Waar mag je met je lichten knipperen?
Op wegen buiten de bebouwde kom op 150 meter. Op wegen binnen de bebouwde kom op 100 meter van een kruispunt. Wanneer een kruising voorsorteerstroken heeft, dan 50 meter voor een voorsorteerstrook.
Waarom is een Ruimtekussen zo belangrijk voor het nieuwe rijden?
De denkbeeldige ruimtekussen om het voertuig is een gebied waar je eigenlijk niets of niemand in wil hebben. Zorg voor voldoende ruimte voor, achter en naast de auto tijdens het rijden. Voldoende ruimte betekent: – Genoeg ruimte om rustig te kunnen remmen/uitwijken.
Hoe ver voor afslag richting aangeven?
binnen de bebouwde kom moet je 200 m van tevoren richting aangeven. Voor het uitvoegen op autowegen of autosnelwegen geven we 300 meter van tevoren richting aan. op een autosnelweg moet je 600 meter van te voren voorsorteren voordat je daadwerkelijk uitvoegt.