Wie is de vijand van de adder?

Wie is de vijand van de adder?

Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.

Hoe giftig is de Nederlandse adder?

Adderbeten in Nederland zijn zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico’s. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.

Hoe vind je adders?

In Nederland zijn een paar gebieden waar de kans best groot is om adders te treffen. Drenthe is dé adderprovincie bij uitstek met een paar prachtige gebieden als het Dwingelderveld en het Bargerveen. Adders hebben de neiging om langs de zonbeschenen randen van paden op te warmen.

Waar komt de adder voor in Belgie?

Waar leeft de adder? De adder leeft in Vlaanderen enkel in en nabij restanten van grote heidegebieden. Een rijke structuur in de vegetatie met afwisseling van open plekken en beschutting is een belangrijke vereiste.

Welk bot ontbreekt bij de adder?

De staartwervels dragen geen ribben en bij alle slangen ontbreken het borstbeen en het heiligbeen. Sommige slangen, zoals de reuzenslangen, hebben nog wel restanten van een bekken en soms kleine flapachtige uitsteekseltjes van wat ooit achterpoten waren, slangen hebben echter nooit functionele poten.

Wat te doen als je een adder ziet?

ga rustig liggen, beweeg minimaal en leg het gebeten lichaamsdeel zo laag mogelijk. bij misselijkheid in een stabiele zijligging gaan liggen. bel 112 voor vervoer naar het ziekenhuis. het toedienen van een antiserum is alleen noodzakelijk wanneer er sprake is van duidelijke vergiftigingsverschijnselen.

Waar is het leefgebied van de adder?

De adder komt voor op de hoge zandgronden van Nederland met uitzondering van de duinen. Er zijn momenteel nog twee grote min of meer aaneengesloten leefgebieden van de adder, gelegen in Friesland en Drenthe en op de Veluwe. Daarnaast is de soort nog aanwezig in Overijssel en Limburg (Meinweg).

Waar komen slangen voor in Belgie?

Drie inheemse slangen telt ons land: de gevlekte ringslang, de gladde slang en de adder. De laatste jaren wordt echter steeds duidelijker dat ook een vierde soort onze koude temperaturen kan trotseren: de Chinese prachtslang heeft zich met succes gevestigd in de buurt van Hasselt.

Related Posts